ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Vinstuttag driver inte vården framåt

FW · 22 Okt 2014
Uppdaterad 22 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Insändarskribenten FW tycker att det finns fler drivkrafter än ekonomiska incitament.

Jag hör ett feltänk bland röster från högersidan och övriga som beklagar sig och menar att vården och vårdgivare kommer bli lidande när vinstuttag i välfärdsbolag förbjuds. Det visar bara på hur formade vi är att tänka kring ekonomisk vinst som det primärt eftersträvansvärda. Som om ingen skulle vilja bedriva bra vård bara för att möjligheten till vinst tas bort. Vinstintresse är en stark motivationskraft till att organisera människor och bygga verksamheter men det är klart att det finns andra, på många sätt mer hållbara, motivationskrafter. Exempelvis möjligheten att gå ihop med likatänkande människor och starta en idéburen verksamhet som bygger på ens värderingar. Meningsfullheten som finns att uppleva i ett sådant projekt har potential att vara en ännu starkare och samhällsmässigt mer konstruktiv motivationskraft. Att få bidra i stället för att tjäna ekonomiskt. Många verkar dessutom omedvetna om att ett stopp i vinst­uttaget inte innebär att de som arbetar i egna verksamheter skulle börja arbeta gratis för det. Löner, och i många fall höga löner, kommer fortfarande kunna betalas ut som vanligt. Jag läste exempelvis en insändare där en person skrev att hen inte tycker så synd om riskkapitalbolagen som får det svårare, däremot tycker personen att det är synd om mindre aktörer som får det svårare. Exempelvis läkare som driver en egen vårdcentral. Den läkaren har stora lån att betala av. Ja, det är sant. Nu när den läkaren inte längre kan ta ut vinst tvingas den klara sig på bara sin läkarlön, och i stället se verksamheten förbättras av den vinst som måste återinvesteras. Inte ett samhällsproblem direkt.

klar

Artikellänk är kopierad

FW
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro