ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vissa måste hållas borta från oss andra

Stefan Wahlberg · 13 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Under flera veckor planerade de båda 17-åringarna hur de skulle mörda en jämnårig kamrat. Offret lurades ut i skogen och slogs ihjäl med en hammare. Därefter åkte mördarna hem och tittade på TV och åt hamburgare innan de återvände och grävde ner liket intill en pendeltågsstation.

"Jag ville egentligen inte men det kändes konstigt att hoppa av. Det var ett slags förtroende", sa en av 17-åringarna vid rättegången. Han hade då inte ens förstått den exakta orsaken till att hans offer skulle mördas men trodde att det kunde handla om ett parti narkotika som de kunde komma över.

Tingsrättens sextiosidiga dom ger en smärtsam inblick i ett liv där ungdomskriminella försöker ikläda sig rollen av fullblodsgangsters. Den handlar om skenande våldsspiraler och kilovis med narkotika som säljs bland ungdomar. Tidigare domar för tortyrliknande misshandel, rån och hot varvas med samhällets misslyckade insatser av omhändertagande och ungdomsvård.

De rättspsykiatriska undersökningarna talar om ”djupgående empatibrist” och "hög risk för återfall i allvarlig brottslighet". Faktum är att en av 17-åringarna avtjänade ett straff inom den slutna ungdomsvården då han både planerade och genomförde hammarmordet. Hur nu det kan vara möjligt.

Solna tingsrätt har nu satt ner foten rejält. Trots att de båda männen inte ens var myndiga då mordet begicks så döms de till nio respektive elva års fängelse – vilket är nära nog unikt för så unga människor. Till stöd för sin dom åberopar tingsrätten inte bara ”synnerliga skäl” och det meningslösa i att utdöma ännu en runda inom ungdomsvården utan också den nya skärpta lagstiftningen för grova våldsbrott.

I en dagbok som polisen har beslagtagit beskriver en av de dömda ett annat av sina brott: ”Jag stampade och stampade sönder hans äckliga huvud tills vi spöat båda två och drog. Det var skönt att ge dom vad dom förtjänade och sedan bara lämna dom”.Tingsrätten talar om "glorifierat våld". För mig framstår det hela som djupt tragiskt – på alla sätt.

Det är tyvärr dessutom ännu ett bevis för att somliga människor måste hållas avskilda från det övriga samhället – även om de bara är ungdomar. 

+ Rikskriminalens officiella "most-wanted"-lista är proaktivt polisarbete!

– Bröstpumpen är ett bevis för vad som kan hända när staten vill upphäva den fria viljan hos sina medborgare.Bröstpumpen är ett bevis för vad som kan hända när staten vill upphäva den fria viljan hos sina medborgare.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro