ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vita män får också bli kränkta

Fridah Jönsson · 22 Nov 2012
Uppdaterad 22 Nov 2012
Vita män får också bli kränkta

Vita män får också bli kränkta


klar

Artikellänk är kopierad

Jag måste ha något fel på min humor för ungefär alla jag känner verkar på senaste tiden ha fått en uppfattning om att det är extremt roligt att håna folk utifrån kön och etnicitet. I dagarna kommer boken ”Vita kränkta män” ut. 

Den går ut på att publicera ”det roligaste” från Facebook-gruppen med samma namn, som i sin tur i stora drag går ut på printscreens där killar har skrivit rasistiska saker. Och så långt är jag med, det är ju väldigt pinsamt med kommentarsfältsrasande människor som inte vill att invandrare ska ”ta våra jobb och leva på bidrag”.

Men så måste jag tänka lite. Det pratas alltså om att vara emot rasism. Grundaren av sidan, Kawa Zolfagary, pratar ofta om jämställdhet och feminism. 

Kan någon förklara exakt HUR jämställt och feministiskt det är att bestämma sig för att folk av ett visst kön och en viss etnicitet inte kan bli kränkta? Och ja, kära journalistkår, jag förstår principen att vita män är högt privilegierade i samhället och så vidare, men hur ska jämställdheten gå framåt när män inte får klaga på något de tycker är fel utan att det skriks om vit kränkt man innan man ens avslutat meningen?

I DN Kultur i onsdags (21/11) skriver Sara Edenheim om hur illa det är att ”Torka aldrig tårar utan handskar” bara handlade om männen och inte om de lesbiska kvinnor som faktiskt också fick hiv på 80-talet.

Gardell gråter bara för de vita männen, menar Edenheim och undrar varför han inte skrev om alla de prostituerade kvinnor som hade sex med smittade män. På fullt allvar får alltså Jonas Gardell inte skriva om sina vänner, sina känslor och sina upplevelser från 80-talet, för då ignorerar han alla lesbiska kvinnor som faktiskt också dog.

Vad är det med vissa jämställdhetskämpar idag? Det är faktiskt inte ett dugg konstigt att inte ens vår jämställdhetsminister vill kalla sig feminist när folk håller på så här. Vad alla feminister och antirasister vill ha är alltså en värld där ingen blir diskriminerad eller särbehandlad på grund av kön och/eller etnicitet.

Vad massor av feminister och antirasister gör är att vråla ”vit kränkt man!” när Cimon Lundberg blir ledsen av ”avlid”-meddelanden på Twitter och beskylla Jonas Gardell för att ignorera kvinnor när han skriver böcker om sina manliga vänner som dog i aids. 

Det är inte långt ifrån att jag går Linda Skugge snart och slutar kalla mig feminist, för om jag delar ideologi med människor som finner det hysteriskt roligt att raljera över folks känslor för att de är västerländska män så är det ju inte ens någon idé att försöka längre.

+ Sveriges finaste röst.Jonas Hassen Khemiri-intervjun i ”Värvet”. Jag vill att Jonas ska sitta vid min säng och läsa godnattsagor varje kväll, hans röst är Sveriges finaste.

Årets julklapp blev boring hörlurar. Nästa år håller jag tummarna för att det ska bli disktrasan.– Tråkiga lurar.

klar

Artikellänk är kopierad

Fridah Jönsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro