ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

VM behöver inga kommentatorer

Boris Benulic · 10 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hur många bra sexskildringar har ni läst? Just, det – ungefär lika många som antalet bra användarmanualer för elektroniska mackapärer (och den där digitalt styrda smörgåsgrillen har du inte fått i gång än, eller hur?). Antagligen är det samma personer som skriver de två typerna av texter. Och så skriver de om fotboll också.

Visst finns det bra journalistik kring fotboll. Ett exempel är lokaltidningarnas referat av division 7-matcher på måndagarna. På sisådär en tio meningar berättas vad som hänt och att Hävla vann över Barva. Kanske citeras Barvas tränare som förklarar förlusten med att lagets målspottare var magsjuk. Det räcker för oss som inte var där. Men numera är fotbollen en förevändning för att skriva om en massa annat, en stads historia, den egna uppväxten, mode eller mat, och allra värst är det när de försöker beskriva själva spelet eller hur en spelare rör sig, fintar eller skjuter. Skulle vi uthärda en motorjournalist som när han recenserade en ny Fiat i stället för att diskutera motor, acceleration och fjädring filosoferade kring Turins historia och det faktum att piemontesarna föredrar fläskfilé tonnato framför vitello tonnato? Som om fotboll gick att kommentera. Fotboll ska man titta på och så kan man stöna, skrika lyckligt, svära eller sjunga. Det är helt okej att gråta också. Men vad finns det egentligen att förklara som du inte kan uppfatta med ögat när du ser en match? Just försöken att skapa en mening och ett djupare innehåll orsakar alla dessa uttalanden som liksom grodor med adhd skuttar ut ur tränar-, lagledar- och spelarmunnar. För vad finns det egentligen mer att säga efter en match än plattityder: en felslagen passning är en felslagen passning och den kan bero på att den som slog den var trött, han kanske var ur balans eftersom han kvällen innan kommit på frun i bingen med grannen, eller så var motståndarna bättre och hann bryta passningen. Inte så mycket att orda om. Det är ju ny match snart. Om en spelare direkt efter nittio hårda minuter kan stå upp och svara på frågor på ett artikulerat sätt så har han uppenbarligen inte slitit hårt nog. Efter matchen ska han spy och sedan få vackla ut till duschen. Inte leverera analyser och tänkvärdheter. Vi har numera nästan outtömliga möjligheter att se fotboll; jag är nästan säker på att det någonstans därute finns till och med en satellitkanal som sänder portugisisk korpfotboll för damer. Vårt behov av att få en match återberättad har försvunnit och då måste de som försörjer sig på berättandet försöka komplicera det hela och berätta om något annat som har en vag koppling till fotboll. Nu är truppen till fotbolls-VM uttagen och då kommer alla som vet att en boll är rund och att den inte alltid rullar vår väg få sitta i tv-studio och intervjuas av killar med liniment i håret. Varje dag spelas det 1 428 (!) fotbollsmatcher i Sverige. Det finns en miljon medlemmar i för- eningarna och en kvarts miljon spelare med licens. Så stor har fotbollen blivit utan att journalister försökt göra fotboll till något mer än det är.

klar

Artikellänk är kopierad

Boris Benulic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro