ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Wahlberg: "Avskaffa livstidsstraffet"

metro · 15 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

STEFAN WAHLBERG I våras slog Högsta domstolen fast att normalstraffet för mord ska vara tio års fängelse och att livstid får utdömas endast undantagsvis. Resultatet lät inte vänta på sig:

andelen livstidsdomar för mord har sedan dess rasat från 50 till 17 procent och regeringen blixtinkallade i oktober en utredning som ska se över straffsatserna för just mord. Resultatet presenteras om två veckor.

I dag sitter det 158 livstidsfångar i svenska fängelser. Med undantag för två terrorister så handlar det uteslutande om mördare. Genom livstidsdomarna har offer och anhöriga fått den maximala upprättelse som vårt rättssamhälle mäktar med och vi andra har fått vårt djupt rotade hämndbegär mättat.

Att det är just mördarna som får lagens strängaste straff beror nämligen mer på folkets moral och existentiella grubblerier än på rationell kriminalpolitik.

För trots de vidriga brott som dessa personer en gång har gjort sig skyldiga till utgör mördarna långt ifrån den farligaste gruppen kriminella på våra anstalter. Faktum är att just mord är ett av de brott som ligger längst ner på skalan för återfallsrisk.

Detta beror bland annat på att en stor del av mördarna skiljer sig från de vanliga yrkeskriminella som åker ut och in på våra fängelser. Av de livstidsdömda mördarna har till exempel endast hälften suttit i fängelse tidigare.Till skillnad från många andra brottslingar slår alltså de allra flesta mördare till en enda gång och sedan aldrig mer. Ändå är det just de som får de strängaste straffen. Samhällets krav på vedergällning för mord väger alltså tyngre än kravet på att allmänheten ska skyddas mot andra typer av grova brott. Annars hade vi ju haft livstidsstraff även för klassiska återfallsbrott som grovt rån och grovt narkotikabrott.

Paradoxen är att maxstraffet för till exempel grovt narkotikabrott är tio års fängelse vare sig du säljer ett kilo eller ett ton heroin och helt oberoende av om en eller hundra missbrukare dör till följd av din profit. Här råder alltså obegränsad mängdrabatt på människoliv. När det däremot gäller en person som handgripligen tar livet av sitt enda offer kan vi vara obegränsat oförsonliga och döma ut livstid.

Detta är sannerligen inget försvarstal för mördarna. Men det är inte heller något försvarstal för livstidsstraffet. Detta skulle nämligen kunna avskaffas om Sverige införde en betydligt vidare straffskala där både ett ton heroin och ett riktigt otäckt mord kunde ge till exempel 25 års fängelse. Ett sådant system skulle vara både effektivare och mer rättvist men förutsätta att domstolarna verkligen vågade använda hela skalan.

+ En sista hyllning till Datainspektionens före detta generaldirektör Jan Freese som nyligen lämnade jordelivet och det storebrorssamhälle som han alltid stred så tappert mot.

Vägverket: Grattis, det kom snö i år också!

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro