ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Zzzå tråkiga är rubrikerna om Zlatan

Stephan Mendel-Enk · 9 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det mest iögonfallande med engelskspråkiga tidningar är deras ordvitsar. I indiska Times of India hittar jag en vanlig morgon bland annat följande vitsiga rubriker: Gown and out ( om stjärnornas klänningar på en galapremiär), Bans Galore ( om nya hårda sedlighetslagar i IT-staden Bangalore), Bei watch ( om den kinesiske poeten Bei Dao).  Svenska tidningsredaktioner har inte alls samma uppsluppna inställning till rubriker. De tycker inte rubriker är något att skämta om. I hela den svenska tidningsfloran finns egentligen bara en enda motsvarighet till det massiva anglosaxiska ordskojeriet. Det är att byta ut så många bokstäver som möjligt i rubriker om Zlatan Ibrahimovic till Z. Zuper Zlatan! Zlatans zuccé! Zicket mål Zlatan! Zlatan tvingaz till ny ljumzkoperation! Det är det stolta svenska svaret på den engelsktalande världens ordkonster. Om man upplever att det har vissa brister i kvalitet, kan man trösta sig med att det vinner i kvantitet. Inget annat rubrikskämt i hela världen har upprepats lika ofta de senaste åren och det visar inga tecken på mattas av. Svenska rubrikmakare kommer aldrig sluta tycka att det är roligt. Varje gång Zlatan gjort mål eller passat fram till ett mål eller befunnit sig i en stad där mål har gjorts utspelar sig exakt samma scen på landets alla sportredaktioner. Tidningens skarpaste hjärnor samlas i ett mötesrum och kämpar för att få fram ett rubrikförslag, luften därinne tät av koncentration och kreativitet. Det är tyst, sammanbitet, nervöst tills någon försiktigt säger:  jag vet inte, det här kanske är på tok för utflippat, men om vi skulle skriva succé över artikeln, fast med Z istället…Och det blir ännu tystare runt mötesbordet. Alla ögon vänds mot chefen som långsamt stryker två fingrar över läpparna och stirrar strängt framför sig. Efter några nästan olidliga sekunder kommer hans klartecken: ett svagt leende i mungipan, en stilla nick med huvudet. Hela rummet slappnar av, börjar garva, några klappar varandra i ryggen, några kramas, zuccé, där satt den, vad får vi allt ifrån,, Z istället för S! så jävla smart, he he ”zmart”menar du, nej sluta det är för mycket, jag klarar inte mer, jag klarar det bara inte! Nästa vecka har de glömt alltihop och börjar om igen.  + Så firade guldhjältarna i natt – en annan klassisk typ av svensk sportrubrik – Att guldhjältarna alltid firade på samma sätt. Med ”en god köttbit” och ”kanske någon öl”. 

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro