ANNONS
ANNONS
Logo

BOMARKNADEN BEGRIPLIG

Asabea, 30, folkbildar i mödravård: "Alla bör ha sett en förlossning"

Gustaf Larsson · 19 Feb 2019
Uppdaterad 19 Feb 2019
"Alla bör ha sett en förlossning", säger barnmorskan Asabea Britton, 30.

"Alla bör ha sett en förlossning", säger barnmorskan Asabea Britton, 30. Foto: Privat


Asabea Britton är barnmorskan som tagit på sig den folkbildande hatten. I inlägg efter inlägg lär hon sina 14 000 följare om hinnsvepningar, sätesbjudningar och olika förlossningsställningar. Man föder ut en människa – det blir aldrig tråkigt”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Barnmorskan Asabea Britton, 30, visste tidigt att det var vården – i synnerhet kvinnovård – hon ville arbeta med. Tanken väcktes i tonåren när hon av olika anledningar ofta besökte ungdomsmottagningen och fick ett speciellt band till de barnmorskor hon mötte.

– Det var de vuxna som jag kände mig mest bekväm att prata med, om allt. Jag kommer ihåg hur jag redan då tänkte att det verkar som ett både roligt och viktigt jobb, som jag kände att jag kunde göra bra, säger hon.

Medan hon läste till sjuksköterska jobbade hon extra som undersköterska på förlossningen. Där blev hon frälst, berättar hon.

Av vad blev du frälst?

– Att jobba i vården över huvud taget är ett otroligt givande yrke. Man får hjälpa människor varje dag och det mår jag väldigt bra av. Sen tycker jag att kvinnokroppen, graviditeter och barnafödande är väldigt fascinerande. Det är som en hobby som jag får gräva ner mig i.

– Och såklart att få jobba med kvinnor hela dagarna, det är härligt, fortsätter hon.

Egna förlossningen hjälpte i yrkesrollen

Asabea Britton är relativt ny i sin yrkesroll. Ett halvår efter sin examen fick hon själv barn och gick på mammaledighet.

– Självklart kan man vara en bra barnmorska utan att ha barn, men efter att jag själv gick igenom en förlossning har jag mer förståelse för hur mycket känslor som är inblandade. I den aspekten kan jag vara ett bättre stöd för mina patienter nu.

Du möter dagligen nyblivna föräldrar med, vad jag kan tänka mig, väldigt starka känslor. Hur är det?

– Det är jättefint att vara med dessa människor i de här sköra och speciella dagarna. De kan både vara fyllda med massa lycka, men det är samtidigt inte helt lätt att få en liten bebis. De jag träffar är väldigt tacksamma för den hjälp vi ger och det gör jobbet väldigt givande.

Efter att Asabea Britton började lägga ut information om mödravård har hon märkt att människor törstar efter kunskap. Foto: Privat
Efter att Asabea Britton började lägga ut information om mödravård har hon märkt att människor törstar efter kunskap. Foto: Privat

Det är inte bara lyckliga känslor hon möter i sitt arbete. Aborter och missfall är även det en del av detta så breda yrke.

– Där är det viktigt att de träffar rätt person som verkligen är ett bra stöd för dem, men samtidigt kan man inte gå runt och bära på patienternas sorg. Man får vara den där starka personen som de behöver i ett sådant läge.

Lägger ut inlägg för att lära andra

Under Asabeas graviditet och senare mammaledighet har hon inte lämnat yrket helt. Snarare har hon, genom sitt Instagramkonto @asabea, fördjupat sina kunskaper i ämnet. För sina 14 000 följare lägger hon dagligen ut inlägg och svarar på frågor av det folkbildande slaget.

– Det är lite så jag har haft kvar en fot inne i jobbet medan jag har varit mammaledig. Jag kan såklart inte svaret på alla frågor jag får, men jag vet var man kan söka sig svaren.

Ibland möts man av en varning på Asabeas Instagram. En varning som inte sällan följs av en film eller närbilder från förlossningar.

– Häromdagen fick jag ett mail av en kvinna som aldrig tidigare hade sett en förlossning, och som berättade att det tidigare skrämde henne. Men efter att hon sett en film jag la upp har hon blivit väldigt intresserad och följer nu andra liknande konton. Det gör mig såklart jätteglad.

Sedan hennes konto har växt har också antalet frågor gjort det. I dag får hon frågor om allt från förlossningsrädslor och hur man minskar risken för bristningar i underlivet, till amning och förlossningsställningar.

– Jag märker att folk är törstiga på kunskap. All information finns där ute, men ändå känns det som att det är svårt att hitta och då kommer de till mig. Och ämnet är så häftigt, man föder ut en människa – det blir aldrig tråkigt.

Är det viktigt att människor har koll på detta?

– Jag tycker det, men vissa vill bara ta det som det kommer och inte alls hålla på och förbereda sig. Det funkar säkert för dem, men för mig personligen var min utbildning till barnmorska den bästa tänkbara förberedelsen inför min egen förlossning.

Hon fortsätter:

– Det är som sagt olika, men jag tycker åtminstone att alla ska ha sett en förlossning någon gång. Om man har kunskap på området innan man går igenom en förlossning så vet man vad som är normalt, men också hur man ska reagera när någonting inte är normalt.

pil
Folkbildande barnmorska

• Namn: Asabea Britton

• Ålder: 30 år

• Bor: Stockholm

• Yrke: Barnmorska och driver Instagramkontot @asabea

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro