ANNONS
ANNONS
Logo

BOMARKNADEN BEGRIPLIG

Därför ska du börja pensionsspara i tid: Handlar om miljoner”

Gustaf Larsson · 20 Mar 2019
Uppdaterad 20 Mar 2019

Foto: Oscar Jettman och Henrik Montgomery/TT


Hållbara fonder, att börja i tid och att våga ta risker. Det är framgångsreceptet till ett lyckat pensionssparande, enligt sparrådgivaren Daniel Aarenstrup.

klar

Artikellänk är kopierad

5 000 kronor att lägga på sommarens resa, eller samma peng att placera i fonder och låta växa över tid? Daniel Aarenstrup, grundare av spartjänsten Savr, försöker dagligen att inspirera människor, gamla som unga, till att pensionssparande handlar om att ha tiden på sin sida. Något som inte alltid är helt enkelt.

Men om man som 20-åring tar sitt förnuft till fånga och börjar spara privat, kan det leda till miljontals extra kronor när pensionen väl är kommen.

– Den absolut viktigaste faktorn i ett pensionssparande är tid, vilket beror väldigt mycket på ränta-på-ränta-effekten. Det handlar om miljoner kronor i skillnad på bara några år, säger Daniel Aarenstrup.

Ränta-på-ränta innebär att året efter du har börjat spara får avkastning på såväl pengarna som du satte in från början, som räntan från det första årets sparande. Något som med tiden mynnar ut i en, som Daniel Aarenstrup kallar det, hockeyklubbskurva.

– Om du är 35 år och sätter in 1 000 kronor i månaden fram till pensionen, så har det växt till 1,9 miljoner när du är 65 år. Men om du början redan när du är 25 år så har ränta-på-ränta-effekten gett dig 4,9 miljoner i stället. Det är en sådan enorm skillnad och den absolut viktigaste faktorn i ett privat sparande, säger Aarenstrup.

Våga ta risker för att pengarna ska växa

Det finns även risker med att placera sina pengar i fonder. Historiskt sett över 100 år har börsen rört sig på ungefär ett liknande sätt, men samtidigt är det inte någon garanti för ett framtida sparande, förklarar han vidare.

– Det mesta pekar på att om man vågar ta en risk så kommer pengarna växa över tid, oavsett hur mycket berg- och dalbana det är på vägen.

Den aktieportfölj som Aarenstrup rekommenderar, och som han även menar är den allra vanligaste, är att man delar upp sitt sparande i svenska och globala aktiefonder. Men för att få intresset att hålla över tid kan man stoppa in en peng i en mer nischad bransch som man själv intresserar sig för.

– Om det är någonting man tycker är kul och om man har lite koll på ämnet, kan det bidra till att sparandet blir roligare och möjligen få en att spara lite mer pengar varje månad. Kanske inte allt för stor del, för beroende på vilken bransch det är kan risken bli väldigt hög.

Daniel Aarenstrup. Foto: Oscar Jettman
Daniel Aarenstrup. Foto: Oscar Jettman

Investera i hållbara fonder

En annan aspekt till ett lyckat sparande är hållbarhetsfrågan, vilket Aarenstrup hävdar är en av faktorerna där man som privatperson kan bidra allra mest till miljön.

– Det finns massa olika sätt att ta reda på hur höga betyg fonder har i hållbarhet. Om du tar en svensk aktiefond kan du välja en som tänker på miljö och hållbarhet, vilket innebär att de undviker att investera dina pengar i till exempel oljebolag, vapen – till och med kasinobranschen om du vill undvika den typen av etiska dilemman.

– Det finns faktiskt en del forskning och statistik på att pensionsspara i hållbara fonder eller företag, är en av de största grejerna du kan göra för att påverka miljön. Det är så pass mycket pengar som du placerar i de här företagen att de fortsätter att växa på sikt, fortsätter han.

Åter till hur man kan inspirera unga till att spara. Hur gör man?

– Det kämpar jag med varje dag, att försöka hitta rätt triggers som får polletten att trilla ner. Men jag menar att det är viktigt att inte se det långsiktiga sparandet som ett sätt att straffa sig själv genom att åsidosätta någonting annat.

Hur då menar du?

– Man kan dela upp sitt sparande och lägga en del till ett buffertsparande på ett nollräntekonto och ett annat till sin pension, till exempel. Och där är det viktigt att hålla isär pengarna. Om man lägger allting på samma hög är det svårt att avgöra vad som är rimligt att ta från potten till sommarens semester. Det är väldigt svårt, framför allt för en 20-åring.

pil
Expertens bästa spartips

Automatiskt månadssparande– Se till att ha ett automatiskt månadssparande som dras direkt efter lönen. När det kommer till pensionssparande kan det vara smart att spara någon annanstans än där du har lönen eller semestersparandet, så att de pengarna inte känns lika tillgängliga.

Börja i tid– Varje år du skjuter på att komma igång kan göra enorm skillnad när det är dags för pension. Sparar du 1 000 kronor i månaden så kan skillnaden mellan att börja när du är 25 år istället för 35 år bli hela tre miljoner kronor. Ta en funderare på hur du ser ditt liv framför dig som pensionär och tänk vilken skillnad de pengarna kan göra ifall du vill resa eller kanske bo i värmen.

Våga ta risker – Det kan vara läskigt när värdet på ditt sparande rör sig upp och ner med stora svängningar, framförallt när det börjar bli mycket pengar. Det här är helt naturligt på börsen och något man inte ska bry sig om på kort sikt, men när man börjar närma sig pensionsålder så är det vanligt att man drar ner på risken och prioriterar att pengarna sitter säkert istället.

Tjänstepension– Utöver ditt privata sparande så är det även vanligt att få tjänstepension av sin arbetsgivare. Har du kollektivavtal så kan du räkna med att du har det men annars se till att fråga eller förhandla om det när du söker jobb.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro