ANNONS
ANNONS
Logo

BOMARKNADEN BEGRIPLIG

De bjuder in alla till julfirandet: "Ska inte kännas som en börda"

Gustaf Larsson · 18 Dec 2018
Uppdaterad 15 Feb 2019
"Att det leder vidare till långsiktiga relationer är helt underbart", säger Vilhelm Skoglund från organisationen Nema Problema om deras integrerande julfirande.

"Att det leder vidare till långsiktiga relationer är helt underbart", säger Vilhelm Skoglund från organisationen Nema Problema om deras integrerande julfirande. Foto: Pierre Nordström


Runt om i landet bjuder organisationer in till julfiranden för de som inte har någon annan att vara med, eller för människor som bara vill träffa nya bekantskaper. Metro har pratat med två av arrangörerna.

klar

Artikellänk är kopierad

I Malmö har föreningen Kort om samhället anordnat julfiranden för hemlösa, utsatta eller ensamma, sedan 2016. De två första åren blev succé, med drygt 1 000 deltagare vid respektive tillfälle.

– Dels kändes det superkul att så många ville komma och fira jul med oss. Samtidigt är det tråkigt, för vi vet ju att anledningen till varför det kommer så många är för att det finns så många människor i lever i utsatthet, säger projektledaren Marielle Sterner.

”Handlar om människor som inte har ett hem”

Deras mål med firandet, som äger rum på självaste julafton, är att alla ska känna sig välkomna och inkluderade i gemenskapen.

– För den som är utsatt, fattig eller ensam kan julen snarare kännas som en börda. Det handlar exempelvis om föräldrar som inte kan köpa julklappar till sina barn eller ensamma pensionärer som inte har något annat sällskap. Och det handlar om människor som inte har ett hem att fira i.

Under ”Jalla Jalla en jul för alla” i Malmö, bjuds hemlösa, utsatta och ensamma in för att fira jul tillsammans.  Foto: Alexandra Bergman
Under ”Jalla Jalla en jul för alla” i Malmö, bjuds hemlösa, utsatta och ensamma in för att fira jul tillsammans.  Foto: Alexandra Bergman

Ett stort fokus kommer att ligga på att barnen ska få en så bra julafton som möjligt, berätta Marielle Sterner. Just nu är antalet volontärer som hjälper till under firandet uppe i 200 personer.

– Det finns så mycket peppande engagemang, gemenskap och julmys från alla volontärer och besökare. Man känner sig verkligen pånyttfödd efter att ha fått uppleva allt engagemang under julfesten, säger hon.

Integrationsfirande i huvudstaden

Även i Stockholm kommer öppna julfiranden att äga rum. Bland annat den 19 december då organisationen Nema Problema bjuder in nyanlända och etablerade svenskar för att fira tillsammans, som ett led i deras integrationsarbete. Förra året kom drygt 300 människor.

– En liten tanke med att vi lägger det just på högtider är att folk är extra sugna på att komma ut. Man kanske har planer att gå till ett julfirande, och då kan man passa på att gå till ett ställe där man får träffa lite nya kompisar, säger initiativtagaren Vilhelm Skoglund.

Vad är det bästa med att anordna den här sortens evenemang?

– Att det leder vidare till långsiktiga relationer är helt underbart. Jag hör varje vecka om människor som fortfarande ses. Det är en fikagrupp här och där, någon gör en podcast tillsammans och andra lirar fotboll tillsammans. Det är det man är ute efter, att skapa långsiktiga relationer.

pil
Här firar julen in tillsammans

Stockholm:

Vad: Nema problema och Kompisbyrån anordnar tillsammans ett julfirande dit alla är välkomna.

När: 19 december mellan klockan 17.00 och 20.00.

Var: Quality Hotel Globe, Arenaslingan 7 Stockholm.

Malmö:

Vad: Jalla Jalla en jul för alla, en julfest för hemlösa, utsatta och ensamma.

Var: Moriska Paviljongen.

När: 24 december mellan 11.00 och 22.00.

Göteborg:

Vad: Julaftonsfirande av Stadsmissionen, där vem som helst är välkommen.

När: 24 december mellan 12.00 och 18.00.

Var: S:t Johanneskyrkan.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro