ANNONS
ANNONS
Logo

BOMARKNADEN BEGRIPLIG

Efter missfallet: Nu samlar Emily vittnesmål för att bryta tabut

Gustaf Larsson · 23 Jan 2019
Uppdaterad 15 Feb 2019
Emily Comeau Hellsing vill bryta tabut kring missfall.

Emily Comeau Hellsing vill bryta tabut kring missfall. Foto: Privat / Instagram


Efter att Emily Comeau Hellsing drabbades av ett missfall, blev hon besviken på samhällets och vårdens bemötande. Nu vill hon bryta tabut genom att samla kvinnors vittnesmål på Instagram.

klar

Artikellänk är kopierad

När Emily Comeau Hellsing, nu 33, var gravid med sitt andra barn i elfte veckan, upptäckte hon plötsligt en blödning. Hon ringde sjukvårdsupplysningen för att fastställa orsaken, men fick rådet att ”vänta ut det”.

– Jag kände mig oerhört utelämnad. Det var naturligtvis en obehaglig upplevelse som jag inte var beredd på. Men förutom chocken över själva missfallet blev jag väldigt förvånad över det bristande stödet från vårdinstanser, berättar hon.

Fördes till sjukhus efter blodförlust

Emily sökte sig i stället till en privat gynekologmottagning, där det konstaterades att hon hade drabbats av ett ”missed abortion”, när graviditeten stannat av men inte ännu stötts ut. Hon fick med sig läkemedel hem för att själv sätta igång missfallet.

– Jag svimmade till slut av på grund av blodförlusten och fördes med ambulans till sjukhus där jag skrapades akut och fick flera blodtransfusioner.

LÄS MER
Debatt: Bryt tabut om missfall – jag har varit med om sex stycken

Tiden efter var tuff, berättar Emily. Samtidigt var hon fundersam över att det inte pratades mer om missfall.

– Jag hade ingen aning om att så många i min omgivning varit med om detta. Det blev uppenbart för mig hur tabubelagt det ändå är att prata om och förstod inte varför.

Högt mörkertal kring missfall

Mellan 15 och 20 procent av alla graviditeter slutar med missfall, men mörkertalet tros vara stort.

– Socialstyrelsen för bara statistik när den drabbade får vård av läkare. Så alla de kvinnor som ringer in och får rådet att vänta ut missfallet hemma till exempel, finns inte ens med i statistiken.

Du beskriver att det finns ett tabu kring missfall. Varför är det så tror du?

– Jag tror att det handlar om att missfall kan väcka starka och svåra känslor hos den drabbade. Vi lever ju i ett samhälle där vi generellt inte talar om svåra händelser i livet eller känslor öppet på det sättet, säger hon.

På sitt Intagramkonto @missfallraknas samlar hon kvinnors berättelse om deras missfall. För att lyfta, belysa och hedra kvinnorna, säger hon, men samtidigt för att tabut ska minska.

– Jag har fått in hundratals berättelser, som många vittnar om ett avvisande bemötande från vården, där kvinnor med pågående blödning under tidig graviditet får rådet att avvakta och förväntas samtidigt fungera som vanligt med sitt arbete och andra åtaganden, utan att ens veta om blödningen är ett pågående missfall eller inte.

pil
Fakta:

Namn: Emily Comeau Hellsing.

Ålder: 33 år

Bor: Stockholm.

Yrke: Förskollärare vidareutbildad inom normer och genus.

Familj: Maken August och två barn, Moltas och Babs. Väntar tredje barnet i vår.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro