ANNONS
ANNONS
Logo

BOMARKNADEN BEGRIPLIG

Experten: Så här lyckas du med ditt dejtingliv

Gustaf Larsson · 22 Apr 2019
Uppdaterad 22 Apr 2019
Dejtingcoachen och författaren Linnea Molander ger ofta sina klienter totalt dejtingförbud.

Dejtingcoachen och författaren Linnea Molander ger ofta sina klienter totalt dejtingförbud. Foto: TT och Joanna Pelirocha


För stort utbud, att inte känna sig själv och att anpassa sig till sin potentiella partner. Det är parametrar som kan skapa problem i dejtandet, enligt dejtingcoachen Linnea Molander. “Många dejtar alldeles för logiskt, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

I och med dejtingapparnas uppenbarelse har möjligheterna att träffa likasinnade ökat explosionsartat. Men i takt med att valmöjligheterna blivit fler har vår förmåga att välja någon samtidigt minskat.

Det menar dejtingcoachen och författaren Linnea Molander, som bland annat har skrivit boken “Dejting börjar med dig”.

– För 200 år sedan hade du två pojkar i grannbyn att välja mellan och det var problematiskt på helt andra sätt. Nu är utbudet enormt mycket större, men problemet är att vi inte vet hur vi ska förvalta de möjligheterna. Hjärnan blir överväldigad av för många alternativ vilket gör oss oförmögna att ta beslut, Linnea Molander.

quotation startMånga dejtar alldeles för logisktquotation end

Problem att inte specificera vad man söker

Många av dem som Linnea Molander träffar på i sitt arbete ställer in sitt fokus på att hålla alla dörrar öppna, snarare än att specificera sina önskemål. Det är ett problem, menar hon.

– Många skyller på att ”gräset är grönare”, men jag skulle säga att det handlar om andra saker. Dels handlar det om att man inte vet vad man söker, och då kan man inte bedöma om det man har framför sig är rätt eller fel. Man har sin logiska kravlista, men den räcker inte.

För kärlek handlar inte om logik, fortsätter hon:

– Det handlar om att kunna känna efter. Många dejtar alldeles för logiskt. Om du inte känner efter kommer du inte heller kunna hitta det du söker, för att det du söker är en känsla.

Många, menar Molander, går runt och tänker att: ”det händer när det händer” – att ens kärleksliv ska lösa sig på ett nästan magiskt sätt. Men det är inte en hållbar strategi, hävdar hon.

– Det handlar om grundläggande mänsklig socialpsykologi, men vi är så itutade att vi inte ska tänka på det och bara låta saker hända. Det är en usel strategi, vi tänker aldrig så om något annat.

quotation startVi är inkompetenta, för det är ingen som har lärt oss hur vi ska göraquotation end

Vad beror det på?

– Att vi är inkompetenta, för det är ingen som har lärt oss hur vi ska göra. Det enda vi har att stötta oss mot är klyschor, dåliga råd från kompisar som inte heller vet och en kultur i form av allt från Hollywoodfilmer till damtidningar som prackar på oss massa strunt. Inte nog med att vi uppmuntras till att inte göra någonting – de tips vi får är väldigt ofta felaktiga.

Ger sina klienter dejtingförbud

Linnea Molander hade gärna sett att det fanns mer utbildning inom dejtingkultur och relationer.

– Många står helt hjälplösa och maktlösa inför sitt dejtande. Man startar i uppförsbacke, och sen får vi gång på gång råd om att inte göra någonting. Då är det inte konstigt att det blir svårt. Men kan du se det som en förmåga du kan träna upp och lära dig, vilket det faktiskt är, så blir ditt dejtande betydligt lättare.

quotation startInnan du är klar över vem du är och hur du fungerar är det på gränsen till olämpligt att dejtaquotation end

Det allra viktigaste i sitt dejtande är att man – precis som klyschan säger – måste känna sig själv innan man släpper in andra i sitt liv.  

Därför ger Linnea Molander inte sällan sina klienter totalt dejtingförbud innan de är ”redo”.

– Innan du är klar över vem du är och hur du fungerar är det på gränsen till olämpligt att dejta, det kommer inte bli bra.

Det finns även ett problem att man i ett dejtingstadium anpassar sig och blir den personen som man tror att den man dejtar vill ha.

– Du kan omöjligt avgöra vem som är rätt för dig om du anpassar dig till andra, du har inte en chans att träffa någon som faktiskt matchar dig då, säger hon och fortsätter:

– Lösningen på problemet är att fokusera mer på din egen upplevelse. Vad vill jag, hur känns det här för mig vad är viktigt för mig? Ställ dessa frågor till dig om och om igen.

pil
Expertens tips – så lyckas du med dejtandet

Lär känna dig själv för att ta reda på vad som passar dig, och begränsa ditt urval utifrån det. Du ska inte ge alla en chans.

Se dejtande som en social färdighet som du kan lära dig genom att läsa på, istället för att lyssna på vänner som inte heller har kunskap.

Få hjälp med att bryta dina anpassningsmönster, de berövar dig möjligheten att bedöma vem du faktiskt passar ihop med.

Släpp den logiska checklistan och lär dig att känna in vad som känns rätt och bra för dig.

Dejtande handlar lika mycket om att skrämma bort de som är fel som att tilltala de som är rätt. Du gör båda genom att vara så mycket du som möjligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro