ANNONS
ANNONS
Logo

BOMARKNADEN BEGRIPLIG

Experterna: Därför ska du tidigt ge dina barn jordnötter

Gustaf Larsson · 15 Apr 2019
Uppdaterad 15 Apr 2019
Barn bör introduceras för jordnötter redan under det första levnadsåret, enligt experterna.

Barn bör introduceras för jordnötter redan under det första levnadsåret, enligt experterna. Foto: TT


Barn som tidigt introduceras till en blandad kost löper lägre risk att utveckla allergier, slår flera studier fast. Enligt barndietisten Sara Ask ska man inte vara rädd att ge sina barn jordnötter. Jag vill prata om mat som en potential snarare än en fara”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Mjölk och ägg är, enligt Livsmedelsverket, de två livsmedel som flest barn är allergiska mot. För de allra flesta försvinner symtomen redan innan skolåldern, medan andra allergier – som exempelvis jordnötter – oftare hänger kvar.

Trots detta ska man som förälder inte vara rädd att exponera sina barn för dessa allergena livsmedel. Tvärtom, menar barndietisten Sara Ask.

– Studier har visat att barn som fått jordnötter tidigt i livet löper lägre risk att utveckla allergi, säger hon.

Finns risker om man avvaktar

Det tycks även gälla barn med allergier i släkten och därför finns det inget särskilt råd om att avvakta med jordnötter eller andra särskilt allergena livsmedel, förtydligar Ask.

– Det som är viktigt överlag när man introducerar mat till barn är att inte vara för rädd för att det ska bli fel. Då finns det risk att man avvaktar eller inte vågar blanda olika saker. Man har sett, både i epidemiologisk forskning och kliniska studier, att barn verkar löpa mindre risk att utveckla allergier om de får den typen av mat tidigt i livet, säger hon.

quotation startDet går bra med nötter och jordnötter, men de ska vara finfördeladequotation end

På Livsmedelsverket är man av samma uppfattning. Just nu ser de, tillsammans med Barnläkarföreningen, över de senaste årens forskning kring allergier och introduktion av livsmedel. Till sommarens beräknas deras nya råd stå klara.

– Redan nu är Livsmedelsverkets råd att introducera alla livsmedelsgrupper under barnets första år. Det går bra med nötter och jordnötter, men de ska vara finfördelade, säger Livsmedelsverkets rådgivare Ylva Sjögren Bolin.

LÄS MER
Lista: Myter och sanningar om allergier
Barndietisten Sara Ask och Livsmedelverkets rådgivare Ylva Sjögren Bolin. Foto: Mondial förlag och Livsmedelsverket
Barndietisten Sara Ask och Livsmedelverkets rådgivare Ylva Sjögren Bolin. Foto: Mondial förlag och Livsmedelsverket

Precis som Sara Ask menade, gäller detta om barnet inte har en redan utvecklad allergi, fortsätter Sjögren Bolin.

– Om man misstänker att ett barn har utvecklat en allergi ska man vända sig till vården, säger hon.

”Det finns ingen rekommendation om att ge en sak i taget”

Enligt Ask ska man göra introduktionen till olika livsmedel så enkel som möjligt, både för sig själv och barnet.

– Jag tänker egentligen att man kan börja med att ge barn små mängder av det som familjen äter. Det finns ingen rekommendation om att ge en sak i taget i si och så många dagar, utan det får gärna vara sammansatta saker. Det viktiga är att konsistensen är mjuk så att barnet inte sätter i halsen.

Är föräldrar för överbeskyddande när det kommer till mat?

– Jag tror att det är ganska polariserat. En del funderar nog jättemycket på detta och känner sig rädda för att ”sabba” sitt barn genom att ge det fel saker. De känner att de har ett stort ansvar, medan andra inte bekymrar sig ska mycket.

quotation startJag vill hellre prata om mat som en potential snarare än en faraquotation end

Den grupp som barndietisten Sara Ask bekymrar sig särskilt för, är de som gör en stor sak av introduktionen till olika livsmedel.

– Vad jag inte tror fanns för 20, 30 år sedan, är den gruppen som är väldigt välinformerad men kanske inte har tillräckligt med kunskap att värdera vad de läser. Det tror jag kan skapa en onödig stress och en känsla av att man kan förstöra för sitt barn, säger hon och fortsätter:

– Jag vill prata om mat som en potential snarare än en fara, även om förstås en del barn kommer att drabbas av allergier. Och har barnet väl fått en allergi, då är det att utesluta det livsmedlet som gäller.

LÄS MER
Efter allergikritiken – nu klipps ”Pelle Kanin”-filmen om globalt
klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro