ANNONS
ANNONS
Logo

BOMARKNADEN BEGRIPLIG

Experterna reder ut: Därför ska du investera i hållbara fonder

Gustaf Larsson · 1 Apr 2019
Uppdaterad 2 Apr 2019
Etiska eller hållbara fonder spås vara framtidens sätt att spara för att få sina pengar att växa.

Etiska eller hållbara fonder spås vara framtidens sätt att spara för att få sina pengar att växa. Foto: TT


Allt fler privatpersoner investerar sina pengar i hållbara fonder. Men hur gör man det – och vad ska man tänka på? Metro frågade två experter på området.

klar

Artikellänk är kopierad

Att placera sina pengar i fonder som inte stöttar verksamheter inom bland annat vapen, spel och alkohol har länge varit av intresse för privata sparare. Men de senaste åren har det vuxit fram en ny våg, där man även undviker branscher som inte tar hänsyn till miljön.

Där har konsumenterna – de privata investerarna – en möjlighet att styra företag och branscher i den riktning som är viktig för en själv, menar familjeekonomen Sharon Lavie.

– Jag tror att det är jätteviktigt för företagen att arbeta hållbart. Det blir mer och mer ökad medvetenhet bland både konsumenter och ägare. Man vill att företag ska bidra, inte bara till en bra avkastning, utan också till ett hållbart jordklot, säger hon.

Hur vet man att ett företag arbetar hållbart?

– Det finns två saker man kan titta på. Antingen kolla på vad företaget gör som är positivt, vilka frågor de jobbar aktivt med, eller så kan man kolla på om företagen jobbar inom vissa branscher man inte vill stötta och då avgöra om man vill placera sina pengar där.

Tjänster filtrerar fonder

För att få en bättre överblick finns det tjänster som listar fondens hållbarhetsnivåer. En sådan är hållbarhetsprofilen.se där man kan filtrera på olika aspekter för att avgöra om man vill investera i en fond eller inte.

Anita Lindberg och Sharon Lavie. Foto: Carl Hanser och Martin Olson
Anita Lindberg och Sharon Lavie. Foto: Carl Hanser och Martin Olson

Bakom tjänsten står Swesif, ett oberoende och icke-vinstdrivande forum för organisationer som arbetar med hållbara investeringar i Sverige.

– Själva upplevelsen var att vanligt folk hade svårt att förstå strategierna kring hållbara investeringar och vad fondbolagen gör bakom kulisserna, säger Swesifs ordförande Anita Lindberg.

– Utifrån rent marknadsföringsmaterial kan det vara svårt som kund att veta vad som skiljer den ena fonden från den andra. Vi ville göra någonting mer neutralt som är en produktdeklaration, fortsätter hon.

Det finns många parametrar man kan välja för att urskilja specifika fonder. Har ni märkt att det finns ett extra intresse kring någon särskild?

– Att hållbarhetsfrågorna är många och komplexa tror jag många av oss inser och jag tror att de flesta helt enkelt utgår ifrån att företag ska sköta sig och arbeta för, inte emot, en hållbar utveckling. Att fondbolaget å sin sida är en aktiv och ansvarsfull ägare, som sätter dina pengar i arbete för att påverka företag, är något som fått ökad betydelse för många.

Swesif märker även att det finns stort fokus på klimatfrågan.

– Sen är det mer de egna drivkrafterna som avgör om din utgångspunkt är vad du inte vill investera i eller vad du ser som positivt ur klimatsynpunkt och vill placera dina pengar i – att välja bort, välja eller både och.

Att välja hållbara fonder kan både vara ett alternativ där man utgår från sin egen moraliska kompass, men även ett sätt att få pengarna att växa på sikt, menar Anita Lindberg.

– En uppfattning som växer fram är att företag som styr sin verksamhet på ett ansvarsfullt vis och som utvecklar hållbara produkter och tjänster är en bra investering på sikt. Det är företag som kan leva vidare och bidra i en hållbar omställning och ge avkastning, medan andra börjar tappa mark och blir mindre intressanta.

Finns risker – men tros ge större avkastning på sikt

Familjeekonomen Sharon Lavie menar att det precis som andra fonder, finns risker att spara i hållbara sådana. Men precis som Anita Lindberg tror hon att hållbara företag har en bättre chans att ge avkastning på sikt.

– Branscher och företag som satsar på miljö har lägre risker eftersom deras hållbarhetsarbete visar att de tar ett stort ansvar och har möjlighet att konkurrera på sikt. Med det sagt kan såklart alla branscher och företags prestationer variera från år till år beroende på många olika faktorer förutom miljön, säger hon.

Hur kan man avgöra om fonderna är så hållbara som de utger sig för att vara?

– Det gäller att läsa beskrivningen över hur fonden tänker. Är det en förvaltad fond ska fondförvaltaren se till att om någonting skulle uppstå – att man till exempel upptäcker att ett företag påstår att de jobbar med mänskliga rättigheter och helt plötsligt jobbar med barnarbete – så ska den fondförvaltaren kasta ut företaget ur fonden, säger Sharon Lavie och fortsätter:

– Om det inte görs skulle jag ställa tuffa frågor till den förvaltaren. Den är där för att uppfylla ägarens önskemål. Satsar fonden på 1 000 olika företag – för så stora finns det – förstår jag att det är svårt att hålla koll på varje enskilt företag. Är det en mindre fond är det desto lättare att upptäcka.

pil
Sharon Lavie

Titel: Familjeekonom, Ikano BankÅlder: 43 årBor: Kävlinge kommun i SkåneGör: Utbildar i privatekonomi och konsumenträtt. Har totalt 15 års erfarenhet inom dessa områden från bland annat Konsumentverket.

pil
Anita Lindberg

Gör: Ordförande på Swesif och hållbarhetsansvarig på fondförvaltaren Alfred BergÅlder: 47 årBor: Söder om söder

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro