ANNONS
ANNONS
Logo

BOMARKNADEN BEGRIPLIG

Fråga juristen: Hur gör man en släkting arvlös?

Gustaf Larsson · 15 Jan 2019
Uppdaterad 15 Feb 2019
Juristen Sanna Wetterin reder ut hur arv fördelas.

Juristen Sanna Wetterin reder ut hur arv fördelas. Foto: Unsplash


I Metros serie Fråga juristen besvarar Fenix familjejurist Sanna Wetterin läsarnas frågor. Den här månaden reder hon ut hur arv fördelas och varför man bör skriva ett testamente.

klar

Artikellänk är kopierad

Vem ärver min sambo om hon inte har skrivit samboavtal eller testamente? Hon har inga bröstarvingar, men hennes döde halvbror har en dotter. Ärver hon? Min sambo vill inte att hon ska ärva henne, vad kan hon göra för att förhindra detta?

– Det är din sambos döde halvbrors dotter som lagligt sett ärver henne. Är ett halvsyskon den enda eller närmsta släkt en avliden har ärver detta halvsyskon hela arvet. I ett avlidet halvsyskons ställe ärver dess barn allt.

För att ändra den legala arvsordningen bör din sambo skriva ett testamente. I ett testamente kan man reglera hur kvarlåtenskapen efter ens död ska fördelas hur man vill. Så länge testamentet följer lagen och de formkrav som föreskrivs kan ingen klandra det, det blir den nya fördelningen av hennes arv.

Man kan också fördela sin egendom genom gåvor, försäkringar med förmånstagare och liknande, men testamentet är det mest heltäckande alternativet.

Mamma vill ge huset till mig och min bror, vilka regler finns och hur går man tillväga för att ge huset som gåva? Vad händer om huset skulle säljas i framtiden med till exempel vinstskatter?

– Vid gåva av fastighet ska det skrivas ett gåvobrev. Gåvogivare och gåvotagare ska underteckna gåvobrevet , eller vidkänna sina underskrifter, samtidigt i närvaro av två vittnen. Vittnena ska bestyrka gåvohandlingen med sina namn.

quotation startBra att fundera över är om gåvan ska noteras vara enskild egendom eller inte.quotation end

Gåvotagaren ska söka lagfart för fastigheten hos Lantmäteriet inom tre månader från gåvotillfället. Detta görs genom att skicka in gåvobrevet med en ansökan om lagfartsändring. Bra att fundera över är om gåvan ska noteras vara enskild egendom eller inte. Det som utmärker enskild egendom är att den inte ingår i en eventuell framtida bodelning vid en skilsmässa eller ett dödsfall.

Att ta ställning till är även om gåvan ska anses vara förskott på arv eller inte. Skrivs inget om detta ska gåvans värde som huvudregel räknas av från ert framtida arv. Om er mamma inte skriver att gåvan inte ska vara förskott på arv kan er arvslott minskas om hon har andra arvingar som åberopar att ni fått en gåva tidigare.

Vid en bostadsförsäljning ska vinstskatt betalas om det gjorts en vinst på fastigheten. Om gåvan hävdas vara förskott på arv minskas ert arv med marknadsvärdet efter avdrag av vinstskatt och mäklararvode, så att summan stämmer överens med vilket värde fastigheten har i praktiken.

pil
Fakta:

Sanna Wetterin är familjejurist på begravnings- och juristbyrå Fenix. En gång i månaden svarar hon på läsarnas funderingar kring familjejuridik.

Har du en fråga? Skicka den till [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro