ANNONS
ANNONS
Logo

BOMARKNADEN BEGRIPLIG

Fråga juristen: Så här skriver man ett samboavtal

Gustaf Larsson · 12 Feb 2019
Uppdaterad 12 Feb 2019

Foto: TT


I Metros serie Fråga juristen svarar Fenix familjejurist Sanna Wetterin på läsarnas frågor. Den här månaden har hon fått en fråga om samboavtal och djupdykt i ämnet.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag flyttade ihop med min sambo till hans radhus och vi har bott där i 16 år. Han har ägt huset sen han köpte ut sin före detta fru från det. Hur skriver man samboavtal, och vart ska man vända sig för det? Vilka rättigheter ger ett samboavtal mig? Jag är inte inskriven på lagfarten så vad händer vid eventuell separation? Kan jag bo kvar i huset?

– Om ett samboförhållande upphör och bodelning ska ske mellan samborna regleras formen för hur egendomen ska fördelas i sambolagen. Enligt sambolagen ska samboegendom, vid en separation eller ett dödsfall, på begäran av någon av samborna fördelas mellan dem genom bodelning. Vad som utgör samboegendom är sambors gemensamma bostad och bohag, om egendomen förvärvats för gemensam användning och inte genom gåva, arv eller testamente med villkor om att den ska vara enskild egendom.

Med sambors gemensamma bohag menas möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet och inte används uteslutande av bara en av samborna. Denna egendom delas alltså lika mellan samborna vid en bodelning.

Om man i stället själv vill bestämma hur egendomen ska fördelas bör man upprätta ett samboavtal. Ett samboavtal innebär att samborna avtalar bort bodelningsreglerna i sambolagen.

quotation startEtt samboavtal ska vara skriftligt och undertecknas av samborna, eller blivande samborquotation end

I ett samboavtal kan man avtala om att all egendom ska undantas från bodelning. Då behåller helt enkelt samborna sin egen egendom. Sådant som ägs med samäganderätt delas. Man kan också avtala om att bara viss egendom ska undantas från bodelningen.

Ett samboavtal ska vara skriftligt och undertecknas av samborna, eller blivande sambor. För att få stöd i hur man bör formulera samboavtalet kan man vända sig till en familjejurist eller liknande.

Eftersom din sambo ägde huset innan du flyttade in, då tillsammans med sin före detta fru, så utgör huset inte samboegendom. Det var inte köpt för gemensamt bruk er emellan. Så vid en separation ingår inte huset i en eventuell bodelning, och du får inte del i huset. Ett samboavtal ändrar inte på detta. Om ni vill åtgärda detta kan ni istället ordna så att även du står på lagfarten, det kan ni ansöka om hos Lantmäteriet.

Om din sambo vill stå kvar på lagfarten ensam så kan han om han vill skriva ett testamente till förmån för dig. På så sätt får du del i hans egendom i det fall han skulle gå bort.

pil
Metros familjejurist

Sanna Wetterin är familjejurist på begravnings- och juristbyrå Fenix. En gång i månaden svarar hon på läsarnas funderingar kring familjejuridik.

Har du en fråga? Skicka den till [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro