ANNONS
ANNONS
Logo

BOMARKNADEN BEGRIPLIG

Hanna, 41, skaffade barn på egen hand: "Ville ibland ge upp"

Gustaf Larsson · 5 Apr 2019
Uppdaterad 8 Apr 2019
Hanna Nyström hittade inte mannen att skaffa barn med – då gjorde hon det ensam.

Hanna Nyström hittade inte mannen att skaffa barn med – då gjorde hon det ensam. Foto: Privat/TT


När göteborgaren Hanna Nyström närmade sig 40-strecket hade hon inte hittat pappan till sina framtida barn. Längtan blev för stor, så hon bestämde sig för att ta saken i egna händer. “Jag kände ibland att jag ville ge upp, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan som barn visste Hanna Nyström, 41, att hon själv ville ha barn i framtiden. Men när kärleken inte uppenbarade sig bestämde hon sig för att gå igenom en IVF-behandling och skaffa barn på egen hand, genom en anonym spermadonator.

– När jag var yngre tänkte jag att det var självklart att skaffa barn tillsammans med någon. I takt med att åren gick insåg jag dock att det inte kommer att bli på det sättet, säger Hanna Nyström medan hennes tvååriga son Måns hörs leka i bakgrunden.

– För att, ja, det finns en gräns som kvinna hur länge man kan få barn. När det gäller att hitta en partner gäller inte samma sak, det kan man göra i vilken ålder som helst i livet, fortsätter hon.

Genomgick sju försök

Att gå igenom proceduren i Sverige hade blivit för långdragen process, befarade Hanna, som i stället bestämde hon sig för att söka sig utomlands till Danmark.

– Från att jag började till att jag blev gravid tog ett år ungefär. Jag har sammanlagt gjort sju försök.

Hur var den perioden?

– Hela situationen var jättejobbig. Jag kände ibland att jag ville ge upp, men så finns den där längtan kvar så jag fortsatte att testa. Det är väldigt jobbigt, även för par som inte lyckas såklart.

Det var just den längtan som gjorde att Hanna gång på gång försökte. När hon under sin sjunde resa till Danmark gick igenom sitt sjunde försök, kände hon snabbt att allt gick som det skulle.

– På något sätt så kände jag att, jag vet inte, det kändes bra från början. Sen finns alltid rädslan att man ska bli av med det lika fort som det kom dit, den känslan fanns med mig hela tiden. Men det gick bra, vilket såklart kändes helt fantastiskt.

”Mammalivet är fantastiskt”

Sonen Måns har nu hunnit fylla två år och mamma Hanna beskriver att ingenting i hennes liv slår upplevelsen att ha barn.

– Jag hade inte så många andra ambitioner. Jag har ett okej jobb och tycker att det är roligt att jobba, men det är ingenting som slår det här. Det är att vara mamma som jag vill göra och så har det varit i jättemånga år. Sen är det ibland tufft, så det är inte alltid det är roligt.

Det är att inte ha någon att dela Måns barndom med som smärtar henne mest, berättar Hanna.

– Inte bara de jobbiga sakerna, utan även roliga händelser i Måns liv vore kul att dela med någon. Men i det stora hela är klart att mammalivet är fantastiskt, jag har aldrig velat någonting annat, säger hon.

Får frågor om pappan

Trots Måns ringa ålder har han redan börjat intressera sig för vem hans pappa är. På förskolan noterar han hur andra barn pratar om sina pappor, och hem kommer han med frågor till sin mamma.

– Då förklarar jag att familjer ser annorlunda ut. Ibland består en familj av en förälder, ibland två mammor eller två pappor. När han blir större kommer jag att förklara lite närmare, vad ska man säga, lite mer om hur proceduren går till. Han är intresserad av det där med pappa redan nu, och det kan vara tufft ibland, det kan det absolut vara.

På vilket sätt?

– Jag kan tycka att det saknas någonting. Det måste inte nödvändigtvis vara en pappa egentligen, men jag tror att det är en fördel att växa upp med flera vuxna. Att ha andra vuxna att ty sig till och att tycka om kan vara en fördel. Ibland kan det vara svårt för mig som ensam att fylla alla roller.

– Men samtidigt får jag bra uppbackning av mina syskon och deras respektive, förtydligar Hanna.

Hanna Nyström vill gärna ha ett barn till, men samtidigt är hon osäker på om hon vill gå igenom samma process igen.

– Jag måste bestämma mig snart innan jag blir allt för gammal. Som sagt, det var inte så lätt att bli gravid första gången så sannolikt skulle samma sak hände igen. Men visst hade det varit kul med ett syskon. Det vore roligt för Måns att dela det här speciella med att vara ett donatorbarn med ett syskon med samma villkor.

pil
Olika typer av assisterad befruktning

Insemination: Spermier injicieras direkt i kvinnans livmoder.

IVF: Spermier och ägg förs samman i ett provrör utanför kroppen.

ICSI: En spermie först in manuellt till ett ägg. Efter några dagar förs embryot in i kvinnans livmoder.

Källa: Socialstyrelsen.

Källa: Källa: Socialstyrelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro