ANNONS
ANNONS
Logo

BOMARKNADEN BEGRIPLIG

Henriks pappa tog sitt liv: "Vi fick aldrig möjligheten att tjafsa"

Gustaf Larsson · 22 Feb 2019
Uppdaterad 22 Feb 2019
Henrik Dahlbring, 23, släpper dokumentärfilm om sin pappa Magnus depression och självmord.

Henrik Dahlbring, 23, släpper dokumentärfilm om sin pappa Magnus depression och självmord. Foto: Andrea Nygren/Privat


Henrik Dahlbring var 14 år när hans pappa Magnus tog sitt liv. Genom dokumentärfilmen Across the Andes” vill han lyfta berättelsen om hur det gick till när han och hans syster förlorade sin pappa.

klar

Artikellänk är kopierad

Magnus Dahlbring hade två sidor. En utåtriktad, sprallig och rolig. Världens bästa pappa, enligt sonen Henrik. När den andra sidan uppenbarade sig gick han i stället in i sig själv, blev tyst och mörk, ibland gråtandes dagarna i ända. Henrik och hans syster Anna beskriver i dag den sidan hos deras pappa som en demon.

– Han förändrades verkligen och blev sin egen motsats. Det var så konstigt, det var som en annan kraft drog ner honom, säger den nu 23-årige Henrik Dahlbring.

Enligt honom var det alkoholen, vilket Magnus dämpande sin ångest med, som gjorde att han kunde gå in i långa svackor. En natt för nio år sedan, efter att han tidigare samma dag varit på sjukhuset med sin dotter Anna, kom han hem till familjen och sa farväl.

Magnus Dahlbring, här med barnen Anna och Henrik, tog sitt liv för nio år sedan. Foto: Privat
Magnus Dahlbring, här med barnen Anna och Henrik, tog sitt liv för nio år sedan. Foto: Privat

”Känner mycket skuldkänslor”

Henrik, som vid tillfället låg och sov, träffade sin pappa för sista gången dagarna innan det.

– Jag känner fortfarande mycket skuldkänslor inför sista gången jag träffade honom. Att jag på något sätt lämnade honom med att säga att jag inte ville bo hos honom när han var påverkad. Det är de känslorna som fortfarande är tyngst för mig, säger Henrik.

Du var inte så gammal när din pappa gick bort, 14 år. Hur kändes det för dig att se honom gå igenom det här?

– Innerst inne mådde jag väldigt dåligt, förstås. Jag tror att jag försökte få det att se ut som att jag mådde bra för att jag skulle få slippa öppna upp för andra.

quotation startJag fick aldrig ha de där tonårsbråken med honomquotation end

Henrik känner sig ensam i avseendet att inte ha en pappa. Fars dag är värst, när han ser andra hylla och göra roliga saker med sina pappor. Saker som Henrik aldrig får uppleva.

– Jag fick aldrig ha de där tonårsbråken med honom, och vi fick aldrig möjligheten att tjafsa om vem som är den bästa i Beatles, George Harrison eller Paul McCartney.

– Vi fick heller aldrig sitta och spela gitarr tillsammans. Det är så många grejer som jag har börjat intressera mig för som jag vet att vi hade haft gemensamt, men som vi aldrig får uppleva tillsammans, fortsätter han.

Henrik och Anna Dahlbring medverkar båda i Henriks dokumentärfilm om deras pappa. Foto: Pontus Norberg
Henrik och Anna Dahlbring medverkar båda i Henriks dokumentärfilm om deras pappa. Foto: Pontus Norberg

Släpper dokumentär om pappans död

I dag arbetar Henrik som filmskapare och är aktuell med ”Across the Andes”. En dokumentärfilm där han – ur sitt eget och Annas perspektiv – berättar om hur det är att växa upp med en deprimerad och alkoholiserad far.

– För mig är det väldigt viktigt att lyfta psykisk ohälsa och att ge en bredare bild av alkoholism. Jag hoppas att människor som har varit i en liknande situation kan känna tröst i det vi berättar om. Samtidigt vill vi dela med oss av den fantastiska människan vår pappa var bakom sjukdomen, den person som vi alla vill minnas honom som.

Hur var det att göra den här filmen?

– Det har varit väldigt blandade känslor. Dels känns det skönt att det är en stor börda som nu har släppts från mina axlar. Men samtidigt är det jobbigt att öppna upp om hur jag har haft det, jag har varit instängd i det avseendet.

”Kämpat mot onda tankar”

För det har varit ett av Henriks syften med filmen, att våga öppna upp sig.

– Jag upplever att min pappas instängdhet och hans ovilja att öppna upp sig har påverkat mig väldigt mycket. Någonstans i det här har jag hållit på att förvandlas till det värsta min pappa var. Det är först nu efter alla dessa år som jag vågar vara ärlig inför mig själv och mina känslor.

Är det rädd för det?

– Ja. Jag har kämpat mot onda tankar under en tid, och någonstans insåg jag att det inte var värt att bära på de känslorna – jag var tvungen att göra någonting av dem. Filmen blev min terapi, jag vände alla känslor till något fint och betydelsefullt.

”Across the andes” får premiär under 2019.

pil
Fakta:

• Namn: Henrik Dahlbring

• Ålder: 23

• Bor: Göteborg

• Yrke: Animatör, manusförfattare och regissör

pil
Så kan du hjälpa någon som har det svårt:

Fråga dig själv vem i din omgivning du känner som kanske har det svårt och ta kontakt med den personen.

Våga fråga hur någon mår och våga fråga om självmordstankar.

Visa att du finns där och ge det tid. Be personen berätta och lyssna.

Förmedla hopp, trösta och lotsa till rätt vård om nödvändigt.

Ställ upp för personen som har det svårt. Exempelvis kan du erbjuda dig att gå med till psykologen och hör av dig regelbundet.  

Källa:Suicide zero.

Källa: Källa: Suicide zero.

pil
Här kan du söka hjälp:

Självmordslinjen

Hemsida: www.mind.seTelefon: 90101

Jourhavande medmänniska 

Hemsida: www.jourhavande-medmanniska.seTelefon: 08 – 702 16 80

Hjälplinjen 

Telefon: 0771-22 00 60

Äldrelinjen

Telefon: 020-22 22 33

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro