ANNONS
ANNONS
Logo

BOMARKNADEN BEGRIPLIG

Johanna Koljonen vill att fler ska prata om döden

Gustaf Larsson · 3 Dec 2018
Uppdaterad 15 Feb 2019
Författaren Johanna Koljonen intervjuar människor nära döden i ny podd.

Författaren Johanna Koljonen intervjuar människor nära döden i ny podd. Foto: Petter Bäcklund


Författaren Johanna Koljonen räds inte att närma sig de stora frågorna. I sin nystartade podcast Vila i frid” samtalar hon med människor som på olika sätt står nära döden. "När man pratar om döden pratar man om livet", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Att tala om döden är svårare än att tala om sex. Det menar Johanna Koljonen, som tillsammans med en begravningsbyrå har startat podden ”Vila i frid”, för att just komma närmare det för många svåra samtalsämnet.

Varför är det just du som gör den här podden?

– Jag har gjort flera radioprogram som har handlat om stora ämnen genom åren, så jag gissar att jag har blivit tillfrågad för min förmåga att inte göra det på ett sätt som är så läskigt att man blir paralyserad, säger hon och fortsätter.

– Det är också så min hjärna fungerar. Jag är fascinerad av stora saker och tycker om att bryta ner det till underrubriker så att det blir förståeligt och något konkret att förhålla sig till.

Johanna Koljonen beskriver att hennes förhållande till döden är som många andras: Ganska frånvarande.

– Mina farföräldrar har gått bort, men annars har jag inte förlorat någon i min egen familj. Nu är jag 40 år gammal, så det är egentligen nu förlusterna blir mer aktuella. För människor som inte förlorar en förälder i tidig ålder är det ofta i mitten av livet som man börjar tänka på döden och på sin egen dödlighet.

Intervjuar människor nära döden

I ”Vila i frid” träffar Johanna Koljonen människor som på olika sätt är nära döden. I första avsnittet får lyssnarna stifta bekantskap med Johanna Louise Johansson som har cancer och vet att hon ska dö.

Du och Louise beskriver att det finns en beröringsskräck gentemot döden som samtalsämne. Varför är det så tror du?

– Det är väldigt få sociala situationer där det är lämpligt att ta upp ämnet, för att man inte vill sabba stämningen. Det som har förändrats de senaste fem tio åren är att sociala medier skapat en ny form av dödsdiskussion, där människor vågar vara mer öppna och berätta om sin sorg. Där finns det plötsligt ett rum som är lite offentligt men samtidigt intimt.

Syftet med projektet var att svara på vad som händer när vi vågar prata om döden. Har du fått någon klarhet i detta?

– Jag tror det. Det som händer när vi vågar prata om döden är att det blir mindre läskigt, men samtidigt inte mindre meningsfullt. Vi skulle kunna göra 30 avsnitt till, för när man pratar om döden pratar man om livet. Om vad som är viktigt, om prioriteringar, om sin historia. Det är så otroligt mycket som går att utforska genom att prata om döden.

pil
Fakta

• Namn: Johanna Koljonen

• Ålder: 40 år

• Från: Helsingfors

• Gör: Författare, programledare och föreläsare

• Aktuell med: Podcasten ”Vila i frid”.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro