ANNONS
ANNONS
Logo

BOMARKNADEN BEGRIPLIG

Logopederna: Så lär du ditt barn att prata bättre

Gustaf Larsson · 27 Feb 2019
Uppdaterad 27 Feb 2019
Jim Gustafsson och Fredrik Hammarstedt är aktuella med en språkutvecklande barnboksserie – här är deras bästa tips.

Jim Gustafsson och Fredrik Hammarstedt är aktuella med en språkutvecklande barnboksserie – här är deras bästa tips. Foto: TT/Mima förlag


Om barn säger fel ska man spegla snarare än rätta dem. Det menar logopederna Jim Gustafsson och Fredrik Hammarstedt som här ger sina bästa tips till föräldrar som vill lära sina barn att utveckla tal- och språkförmågan.

klar

Artikellänk är kopierad

Logopederna Jim Gustafsson och Fredrik Hammarstedt, aktuella med den språkutvecklande bokserien “Mimmis värld”, träffar dagligen barn som behöver hjälp med sin tal- och språkförmåga.

De möter även föräldrar, som duon menar ofta är angelägna att hjälpa sina barn att komma igång tidigt med talet.

– Föräldrar försöker ofta få sina barn att säga nya ord genom att peka och säga: ”vad är det där?”. Det är alltid bra att ställa inbjudande frågor till barnet men det är mer effektivt att först fokusera på att stärka barnets förståelse av ord. Barn behöver bygga upp en tydlig inre bild av vad ordet betyder och hur det låter innan de kan börja uttala ordet själva, säger Fredrik Hammarstedt.

Finns det några knep som föräldrar kan ta till för att barn ska lära sig att prata tidigt?

– Ja, språkbad och högläsning. Språkbada, alltså att prata mycket med sitt barn, ger en otroligt bra språklig träning. Redan från det att barnet börjar jollra kan vi förstärka språkutvecklingen genom att prata tillbaka på ett entusiastiskt sätt och benämna saker som barnet visar intresse för, säger Jim Gustafsson.

Interagera under lässtunden

När det kommer till högläsning kan det ge en ordentlig skjuts i språkutvecklingen, fortsätter Jim. Där menar han att det är viktigt att man läser med snarare än för barnet.

– I stället för att barnet sitter i förälderns knä, är det en bra idé att sätta barnet bredvid sig så att man får ett samspel under lässtunden. Om man ställer frågor, imiterar varandra och turas om att prata under läsningen blir stunden nämligen ännu mer språkutvecklande, och dessutom får barnet också träna på sin sociala förmåga, säger han.

I vilken ålder brukar man säga att barn ska kunna prata ordentligt?

– Det beror helt på vad man tänker ”att prata” betyder. Ser man till uttal av svenskans språkljud så kan svårare språkljud, så som ”tje- och sje-ljud” och ”r”, komma så sent som i sjuårsåldern, medan övriga ljud bör komma innan fem, säger Fredrik Hammarstedt.

När man ska söka hjälp för att barnet inte kan prata beror på fall till fall. Men det finns generella riktlinjer, menar Jim Gustafsson.

– Man bruka säga att om ens barn vid 2-3 års ålder inte säger mer än ett fåtal ord förutom “mamma” och “pappa”, eller inte gör några försök till att kommunicera, så bör man söka logopedhjälp. När barnet är runt fyra år bör man söka hjälp om barnets ord är svåra att förstå, eller om det har svårt att förstå instruktioner och uppmaningar, säger han.

Hur bör man agera om barnen säger fel?

– Vi logopeder brukar rekommendera att man endast speglar barnet, det vill säga upprepar ordet eller meningen på korrekt sätt. Till exempel om barnet säger “Titta, två nalle” så kan man som förälder svara “Ja, titta två nallar”. På så vis bekräftar vi att vi förstod och lyssnade till barnet, samtidigt som barnet får en direkt jämförelse mellan vad de själva sa och hur det ska låta, säger Fredrik Hammarstedt.

pil
Experternas tips: Så tränar du tal med ditt barn

– Läs med barnet och inte för barnet. Ha barnet bredvid dig när ni läser tillsammans så att ni kan se varandra, turas om att peka, visa och prata.

– Språkbada barnet. Prata och läs mycket om sådant som barnet intresserar sig för och vad ni gör tillsammans.

– Spegla stället för att rätta barnet. Upprepa ordet som det ska låta och gå vidare.

– Prata med barnet på en språklig nivå som är strax ovanför deras nuvarande.

pil
Släppt språkutvecklande barnböcker

Jim och Fredrik är nu aktuella med barnböckerna “Hemma hos Mimmi och “Här är Mimmi”.

I böckerna, som är anpassade för barn mellan 0-3 år, får barnet vara aktivt genom att peka, visa och prata.

De ord som används i böckerna är ord som forskning visar att barn lär sig tidigt i språkutvecklingen.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro