ANNONS
ANNONS
Logo

BOMARKNADEN BEGRIPLIG

Minimalisternas tips: Så firar ni jul utan prylar

Gustaf Larsson · 19 Nov 2018
Uppdaterad 15 Feb 2019
Elisabeth Byström och Johan Ernfors driver bloggen "Minimalisterna". Där ger de sina tips för en prylbantad jul.

Elisabeth Byström och Johan Ernfors driver bloggen "Minimalisterna". Där ger de sina tips för en prylbantad jul. Foto: Linnea Johansson


Många väljer att inhandla sina julklappar under årets stora shoppingdag, black friday. Men minimalisterna Elisabeth Byström och Johan Ernfors har valt att fokusera på annat än klapparna. Julen handlar om att umgås med människor man älskar”, säger paret.

klar

Artikellänk är kopierad

Paret Elisabeth Byström och Johan Ernfors, som driver bloggen ”Minimalisterna”, har levt med en minimalistiskt livsstil i fem år. Under 2018 har Elisabeth valt att ha ett helt shoppingfritt år.

– De första månaderna var jobbigast, då fanns fortfarande vanan att surfa in hos webbutiker för inspiration eller för att titta efter kläder. Den vanan avtog successivt eftersom det inte fanns någon poäng att göra det när jag inte fick shoppa, säger hon.

I början av det shoppingfria året var det en tuff utmaning att fokusera på vad de hade, snarare än på vad de saknade, fortsätter Elisabeth Byström.

– Jag har inte en perfekt garderob eller uppsättning skor, så visst finns det saker jag vill ha, men kanske inte behöver. Men jag överlever också bra utan dem om jag lägger om fokus och ser allt det jag faktiskt har.

”Kontroversiellt att dra in på klapparna”

När julen står runt hörnet ökar konsumtionen avsevärt. 2017 ökade handeln med 16 miljarder kronor under julen, enligt Svensk handel.

Johan och Elisabeth menar att det i många hem är kontroversiellt att dra in på klapparna, men för dem har det varit en självklarhet.

– För oss handlar julen om att umgås med människor man älskar, och inte att byta prylar med varandra. Bland det finaste du kan ge en annan människa är faktiskt din tid samt fulla närvaro och uppmärksamhet.

LÄS MER
Semesterintresset blev familjens vardag – bor i husvagnen

Firar jul utan pynt

Även om man väljer en prylfri jul kanske inte resten av familjen är inne på samma spår. Elisabeth och Johan menar att man då tydligt ska kommunicera sina preferenser.

– Hjälp din omgivning att hitta alternativa lösningar, exempelvis genom att ge konkreta förslag på julklappar som ligger i linje med dina värderingar.

Förra året hade ni ingen julgran och ert pynt bestod av två tomtar och en julkula. Om man gärna vill pynta men inte köpa nytt, hur kan man tänka då?

– Second hand-butikerna har ofta ett stort utbud av julpynt, så där är ett jättebra ställe att börja. Eller varför inte höra sig för med mor- och farföräldrar om de använder allt pynt de har i sina jullådor. Likaså kan man pynta med pepparkakor eller annat julpyssel du eller barnen skapar i skolan.

pil
Elisabeth och Johans tips för en shoppingfri jul

• Kommunicera i god tid innan jul med resten av familjen eller släkten hur ni skulle vilja ha julen i år och varför.

•  Om några släktingar prompt vill ha julklappar mellan vuxna, kan man spela någon variant av julklappsspelet, där alla köper en julklapp med förbrukningsvaror för 100 kronor som sedan lottas eller spelas ut till var och en.

• Vid julklappar till barn, tänk kvalitet framför kvantitet, och utgå från barnets behov. Kanske kan ni gå ihop och tillsammans köpa en större julklapp eller upplevelse att göra tillsammans?

• Skänk julklappspengarna till valfri välgörenhetsorganisation och prata kring varför var och en valde just den.

• Misströsta inte om alla i familjen eller släkten inte följde dina värderingar och önskemål i år, genom att våga prata om det och föregå med gott exempel så har du förhoppningsvis sått ett frö inför kommande jul.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro