ANNONS
Logo

BOMARKNADEN BEGRIPLIG

ANNONS

Rebecka, 33, är polyamorös – lever med fyra vuxna

Gustaf Larsson · 5 Feb 2019
Uppdaterad 15 Feb 2019
Konstnären Rebecka blev "inkastad" i en familj med fem vuxna.

Konstnären Rebecka blev "inkastad" i en familj med fem vuxna. Foto: Privat och Isabelle Pedersen


Från att ha levt i tvåsamma relationer blev Rebecka “inkastad i en familj med fem vuxna. Nu lever hon med en man och hans fru, fruns fästman och Rebeckas pojkväns andra flickvän.

klar

Artikellänk är kopierad

Det låter kanske komplicerat. Men det är det inte, enligt konstnären Rebecka.

– Jag såg hur fantastiskt väl de accepterade och älskade varandra och hur de alla var öppna till vår relation, säger hon.

Hon hade levt i monogama förhållanden – tvåsamhet – i hela sitt liv när hon för två år sedan fick upp ögonen för en man på Tinder. ”Polyamorös”, stod det i hans beskrivning och Rebecka kände: ”gud vad snygg”, samtidigt som hon var tveksam.

Ville identifiera att det inte handlade om otrohet

Gud vad snygg-sidan hos henne vann dock. De började skriva till varandra, gick på dejt och blev blixtförälskade.

– Jag hade aldrig träffat eller dejtat någon som är polyamorös, så till en början kände jag att det kunde vara lärorikt för mig. Vi blev attraherade och kära väldigt snabbt, men för mig var det väldigt viktigt att identifiera att det inte handlade om otrohet.

För det hade Rebecka hört talas om. Personer som utger sig för att leva i öppna eller polyamorösa förhållanden, men där det visar sig att personens partner inte är med på tåget.

– Ganska direkt efter att vi började träffas tog jag upp att jag ville träffa hans fru och hennes fästman. Så redan efter en vecka träffades vi fyra, och det var som att komma hem.

”Om det kommer in någon ny kärlek i mitt liv som fyller upp mig, kommer det bara bli mer kärlek”, säger den 33-åriga konstnären Rebecka. Foto: Isabelle Pedersen
”Om det kommer in någon ny kärlek i mitt liv som fyller upp mig, kommer det bara bli mer kärlek”, säger den 33-åriga konstnären Rebecka. Foto: Isabelle Pedersen

I Rebeckas familj ingår fem personer. En kvinna som är gift med samma man som Rebecka är tillsammans med. Mannen har dessutom en andra flickvän, och hans fru är förlovad med en annan man.

– Även om det bara är han som jag har en kärleksrelation med, tror jag nog att det skulle vara svårt om han skulle välja någon att vara tillsammans med som vi andra inte klickade med. Man behöver inte älska varandra, men åtminstone respektera varandra. Och vi har det väldigt fint tillsammans.

Vill lägga fokus på det känslomässiga i relationen

Det som har förvånat Rebecka mest med det polyamorösa livet är att människor tar sig friheten att fråga om hennes sexliv. Något hon upplever som oerhört kränkande och privat.

– Alla anser sig ha rätten till att fråga hur vi ligger med varandra. I stället för att ställa den uppenbara frågan “hur träffades ni?”, så frågar folk hur vi knullar. Lite som jag kan tänka mig att trans- och ickebinära personer får plumpa frågor om ”vad de har för kön” eller att homosexuella män kan få den otroligt tröttsamma frågan ”vem är mannen i förhållandet?”.

LÄS MER
Namnforskaren om nya listan: "Namnen ska funka internationellt"

I stället vill hon lägga fokus på det känslomässiga biten och hur mycket kommunikation det krävs för att hålla en – inte bara polyamorös – relation levande.

– Min största resa i det här har varit att våga säga till min pojkvän när jag är svartsjuk, när jag tycker att någonting han har sagt är fel eller när vi tycker olika. Vi måste prata om allt och – det låter förmätet – men jag tror att vi i snitt kommunicerar mycket mer än vad monogama par gör.

Du nämnde svartsjuka tidigare också. Har det varit ett problem?

– Jag var inte så svartsjuk i början när jag kom in i den dåvarande konstellationen, men när hans andra flickvän kom in blev jag väldigt svartsjuk, och började tänka på var det kom ifrån. Alla känslor har en rot. ”Älskar han inte mig?”, jo det gör han. ”Har vi inte en bra relation?”, jo det har vi. Så vad är jag svartsjuk på?

Har din bild av kärlek förändrats sedan du klev in i den här relationen?

– På ett sätt ja, perspektivmässigt, på ett annat sätt nej. För min bild av kärlek innan det här var såklart att ren kärlek till en partner handlar om ömsesidig respekt. Att man har roligt tillsammans och ställer upp för varandra. Det som har förändrats är att jag har förstått att det finns möjlighet att ha det med flera personer samtidigt och att det inte innebär att någon faller undan för det.

Det är inte så att kärlekskvoten blir fylld?

– Inte alls. Det tycker jag också är fantastiskt. Om det kommer in någon ny kärlek i mitt liv som fyller upp mig, kommer det bara bli mer kärlek. Jag kommer inte att älska min kille mindre för det.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro