ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Det innehåller din "nyttiga" energidryck egentligen

Natalie Demirian · 6 Sep 2016
Uppdaterad 19 Jun 2019
De sockerfria energidryckerna som Metro går genom.

De sockerfria energidryckerna som Metro går genom. Foto: Pressbilder


En bra start på dagen”, ”rik på vitaminer”, och ”ger dig vingar när du vill ha balans i tillvaron”. Energidryckerna framstår i reklamen ofta som hälsosamma. Men vad innehåller de sockerfria varianterna egentligen?

klar

Artikellänk är kopierad

Energidryck är ett vanligt inslag i matbutikerna och de varianter som marknadsför sig som hälsosamma, sockerfria och perfekta till både träning och vardag är många.

– Så länge vi som konsumenter vet vad de innehåller och det innehållet rimmar med vad vi vill stoppa i oss, så är det upp till var och en huruvida man vill dricka det eller inte. Det jag dock kan reagera över är när produkter ska framstå som mer ”nyttiga” än motsvarande övrigt sortiment genom att till exempel vara berikade med vissa vitaminer, säger Anki Sundin, näringsfysiolog med MBA från Handelshögskolan i Stockholm.

LÄS MER
Studie: Energidryck kan leda till tyngre missbruk

Hon menar att det kan vilseleda konsumenten och få oss att tro att det är lika bra som ett ”vanligt” livsmedel som innehåller dessa vitaminer.

– Sedan är det väl ingen hemlighet att det bara är ett fåtal näringsämnen som tillverkarna faktiskt får påstå någon effekt av. Resten av listan utgörs inte sällan av ämnen som i första hand ska imponera på konsumenten genom att verka lång och genomtänkt utan att egentligen ha något med den faktiska effekten att göra.

Anki Sundin säger att essentiella aminosyror är viktiga i samband med träning eftersom de står för den muskelbyggande effekten. Men man måste inte ta dem vid en viss tidpunkt, även om det ofta är den upplysningen som står på energidrycken.

– En energidryck som piggar upp kan så klart vara bra för att öka prestationen under träning, öka vakenheten om man känner sig trött och inte kan vila just då och liknande. Vi ska dock vara medvetna om att det i första hand är koffein i en energidryck som ger den uppiggande effekten.

LÄS MER
Nej, din energidryck innehåller inte tjursperma

Så, hur står sig egentligen energidryck till vanligt kaffe?

– Eftersom det i första hand är koffeinet i energidrycker som står för den effekt som man får – uppiggande, ökad koncentrationsförmåga, ökad träningsprestation – så skulle jag säga att de ligger i nivå med kaffe ur ett koffeinperspektiv under förutsättning att vi jämför samma mängder. Men faktum är att kaffe är en mycket viktig antioxidantkälla också för den som dricker kaffe, så det är en mer näringsrik dryck på många sätt. För den som också har en hyfsad skvätt mjölk eller sojadryck i också blir kaffe ännu mer näringsrikt, säger Anki Sundin.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro