ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Förkylningssprayen Coldzyme - fungerar det eller inte?

Natalie Demirian · 7 Nov 2017
Uppdaterad 30 Nov 2017
Coldzyme.

Coldzyme. Foto: IBL/Shutterstock/Enzymatica


Lev livet utan förkylningar”. Så lyder en av rubrikerna om förkylningssprayen Coldzyme på deras hemsida. Men vilken effekt har Coldzyme egentligen? Metro reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet sålda Coldzyme-förpackningar ökade med över 20 procent det första halvåret 2017 jämfört med samma period 2016.

Men trots att försäljningen av förkylningssprayet ökar råder det delade meningar om vilken effekt produkten faktiskt har mot förkylningar. En del hyllar produkten på till exempel sociala medier och i olika forum, medan andra menar att de inte upplever någon effekt alls. Samtidigt tvivlar experter på om sprayen fungerar överhuvudtaget, bland annat i en artikel från Dagens Medicin 2015.

Vad påstås Coldzyme göra?

Coldzyme innehåller ett torskenzym och påstås verka mot orsaken till förkylningen – själva förkylningsviruset. Det står på hemsidan under rubriken ”Lev livet utan förkylningar”. Sprayen verkar genom att ”bilda en skyddande barriär på slemhinnan i svalget som försvårar för förkylningsvirus att orsaka sjukdom”. Det står att man med Coldzyme reducerar risken för förkylning och ”kan förkorta sjukdomsförloppet om man börjar doseringen i ett tidigt stadium av infektionen”.

Inte ett läkemedel

Coldzyme är inte ett läkemedel, till skillnad från vad många kanske tror. Det räknas i stället som en medicinteknisk produkt. Det ställs inte alls samma krav på medicintekniska produkter som på läkemedel.

Så, vad är egentligen skillnaden, och varför behandlas inte Coldzyme som ett läkemedel med kraven det innebär?

Det är tillverkarens påståenden och produktens verkningsmekanism som avgör om produkten är en medicinteknisk produkt eller inte, förklarar Helena Dzojic, enhetschef på enheten för Medicinteknik på Läkemedelsverket.

– Medicinska påståenden är alltså steg ett och sedan måste man titta om produkten uppnår sitt syfte genom farmakologiska, metaboliska eller immunologiska medel. Om svaret är nej på de tre sistnämnda och tillverkare har påståenden om produkten som faller under definitionen av medicinteknik, medicinska påståenden, då är det en medicinteknisk produkt och inte läkemedel.

Så tycker experten

Tomas Bergström är professor i klinisk virologi vid Göteborgs universitet. Han tvivlar på produktens effekt.

– Det konstiga är att man enligt tillverkarna ska spraya ett torskenzym sex gånger om dagen i munnen. Och det ska man då göra hela säsongen för att skydda sig, som profylax. Ska man då börja någon gång efter sommaren och sedan fortsätta för att vara skyddad? Man kan också undra om det är nyttigt att spraya sig så ofta med torskenzym större delen av året?

Han menar också att studier som gjorts inte visar om produkten fungerar för att förkorta sjukdomsförloppet när man har blivit förkyld, eller när man börjar känna sig dålig.

– Det finns hundratals olika förkylningsvirus. Företaget har gjort en studie som visar att sprayen hjälper mot ett av dessa virus, då som profylax. Innebär det då att det hjälper mot alla förkylningsvirus? Svar: vet ej. Innebär det att hjälper när man behandlar en förkylning när den brutit ut? Svar: vet ej. Min huvudkritik är att de säger att man ska använda Coldzyme som behandling, men de har bara testat den som profylax.

Så svarar företaget

Fredrik Lindberg är läkare och vd på företaget Enzymatica som har utvecklat Coldzyme.

Han betonar att Coldzyme är just en medicinteknisk produkt.

– Är man inte medveten om denna tydliga distinktion kan man lätt förledas att som läkare applicera läkemedelskrav på medicintekniska produkter. Läkemedelsverket är experter på båda områdena och tillsynsmyndighet för medicintekniska produkter. Coldzyme Munspray är en medicinteknisk produkt klass I, det vill säga den lägsta riskklassen enligt Läkemedelverkets föreskrifter.

Han säger att de, trots att det inte finns krav på patientstudier för deras produkt från Läkemedelsverkets sida, har valt att ”kontinuerligt bekräfta produktens prestanda i olika typer av studier”, studier som han bifogar i ett mejl till Metro.

På frågan om hur produkten kan användas i förebyggande syfte när man aldrig vet när en förkylning kan slå till svarar Fredrik Lindberg att förebyggande syfte innefattar dels perioder när man inte vill bli förkyld eller tillfällen då man utsätts för virus, exempel i möte med förkylda personer, i tunnelbanan och så vidare.

– För att säkerställa att konsumenten inte använder produkten kontinuerligt utan avbrott, finns gränsen max 30 dagar för kontinuerlig användning.

Ulf Blom, , säger att de tidigaremarknadsdirektör på Enzymatica inte har publicerat deras dokumentation av konkurrensskäl, men att all dokumentation har varit tillgänglig för Läkemedelsverket. 

– Coldzyme har dokumenterat att den kan förebygga och förkorta en förkylning och visat att Coldzyme deaktiverar majoriteten av de virus som kan orsaka förkylning.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro