ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Hälsogranskaren: Sant och falskt om förkylningar

· 23 Sep 2014
Uppdaterad 31 Okt 2016

Sitter du på jobbet, i skolan eller på tåget är du antagligen bara ett par meter från en förkyld person – om du inte är en själv. Samtidigt som förkylningsvågen nu når sin pik finns mängder av sanningar” om vår vanligaste smitta. Hälsogranskaren har tagit hjälp av experter för att granska fem vanliga påståenden kring förkylningar. Vad är sant och vad är bara nys?

klar

Artikellänk är kopierad

LÄS MER: Därför startar vi Hälsogranskaren 

Det är farligt att träna när jag är förkyld

Ja. Om du känner dig sjuk.

– Det kan absolut vara farligt att träna med en infektion i kroppen. I de flesta fall går det säkert jättebra, men har man riktig otur så kan en infektion sätta sig på hjärtmuskeln och om man har en hjärtmuskelinflammation kan man till och med dö. Så jag skulle inte rekommendera att träna när man har en infektion i kroppen, säger Annika Stenberg överläkare vid öron näs-hals-kliniken på Sophiahemmet i Stockholm.

Men vid den vanligaste typen av förkylning där det bara rinner lite ur näsan – det vill säga ett lättare virus som inte leder till ökad feber och inte är en konsekvens av något som varit en långvarig förkylning är det i allmänhet inte farligt att träna.

– Det beror även på vad som menas med träning, att ta en rask promenad eller att cykla hem långsamt från jobbet kan sällan vara någon fara. Men att träna tung styrka på gymmet eller springa långa intervaller ska man definitivt undvika, säger Björn Ekblom professor vid enheten för prestation och träning på Gymnastik - och idrottshögskolan i Stockholm.

Samtliga tre experter som Hälsomyten har pratat med med betonar vikten av att lyssna på kroppen.

– Kroppen ger ganska bra signaler och om det inte känns bra så är det inte bra. Om kroppen vill vila så ska man göra det, säger Tomas Bergström.

Det är lättare att bli förkyld när du är kall

Själva ordet förkylning antyder att kylan är medbrottsling. Och visst sprids förkylningar snabbast under de kallare årtstiderna, men vad det beror på är inte glasklart. Ungefär varannan förkylning, särskilt nu på hösten, orsakas av rhinovirus, som har visat sig älska när du är kall om nosen.   – De förökar sig bäst vid 33 grader och är anpassade för när näsan är kallare än resten av kroppen. Det har uppmätts i laboratorium men det är en annan sak om det är sant för människor, säger Tomas Bergström Tomas Bergström, överläkare inom klinisk virologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Öron-näsa-hals-specialisten ger en kompletterande förklaring till att spridningen av förkylningar ökar under kalla årstider.   – När det är kallt ute är man mer inne och träffar man fler personer och det finns mer virus i luften på vintern än på sommaren. Även om det finns vissa virus som trivs bättre när det är kallt ute blir man inte sjuk för att man går ut i kylan om det inte finns några virus i närheten. Se på alla ur och skur-barn, där tycker man ju att de blir mer friska eftersom de inte är i de här instängda rummen, säger Annika Stenberg.

Huskurer som C-vitamin och vitlök är bra för att hindra och lindra förkylning

Huskurer som C-vitamin och vitlök är bra för att hindra och lindra förkylning FALSKT

Att proppa i sig apelsiner, brustabletter och vitlök kanske känns välgörande när du är krasslig, men ingen av läkarna Hälsomyten talat med känner till några riktiga studier på att det funkar. Den som kommer upp i det rekommenderade intaget av vitamin C har inget att tjäna på att överkonsumera. – Om du har brist på C-vitamin så kan du säkert bli friskare men det är ytterst få av oss i det västerländska samhället som har det. C-vitamin är vattenlösligt så det kissar du ut om du har för mycket, säger Annika Stenberg. Enligt virusforskaren Tomas Bergström fick myten fart av att nobelpristagaren Linus Pauling berättade att han och hans familj proppade i sig C-vitamin och minnsann aldrig fick några fökylningar, men det sambandet har aldrig kunnat bevisas, inte heller har vitlök någon bevisad effekt. 

Jag blir frisk snabbare om jag vilar

Här är experterna eniga – vila hjälper dig att bli frisk snabbare.

–  För alla infektioner är det bra att ta det lugnt. Där tror jag alla är överens om att man inte ska stressa eller jobba när man är förkyld, säger Tomas Bergström. Däremot inte sagt att du måste vara hemma från jobbet för varje liten förkylning. – Men du kanske inte behöver vara uppe till tolv på natten. Även om du jobbar kan du försöka sova extra mycket och låta kroppen återhämta sig. Men om du har feber ska du stanna hemma, säger Annika Stenberg. Att proppa i sig värktabletter är inte något hon rekommenderar den sjuke. – Det är inte så bra att ta febernedsättande. Att du får feber och blir täppt i näsan är kroppens sätt att försvara sig mot infektionen och även om du mår bättre gör det dig inte friskare.

Ibland hjälper det att ta en whiskey när jag är förkyld

Att ta ett glas av något starkt kan kännas bra, om inte annat kanske det lindrar tristessen över att vara hemma från jobbet. Men hjälper det mot förkylningen? – Jag tror inte att det hjälper, jag tror bara att det känns skönt och kanske hjälper dig att slappna av, säger Annika Stenberg.

Att alkoholen skulle döda bakterier och virus som orsakar förkylningen är långsökt. – Viruset har redan tagit sig ut i blodet och du skulle behöva några kopiösa promillemängder för att döda det. När vi tvättar med sprit för att döda bakterier använder vi ju 70-procentig sprit, säger Tomas Bergström.

Drakula tar död på spridningen

Få har i dag den gamla morfarsnäsduken i tyg till hands i fickan – och det kanske vi ska vara tacksamma för. Men att ha något att stoppa de virusmättade dropparna är a och o för att minska spridningen.

– Om du bara nyser rakt ut sprider det sig som du stått med en hårsprejflaska, säger öron näsa-hals-läkaren Annika Stenberg. Även om du inte står i skottlinjen för en nysning finns risk att smittas under en lång tid. Enligt amerikanska hälsovårdsmyndigheten kan virusen överleva på hårda släta ytor som dörrhandtag eller bordsskivor i upp till åtta timmar, väntandes på att hoppa på nästa värd. När svininfluensan började sprida sig 2009 myntades uttrycket ”drakulanysning” som ett sätt att hindra spridning. Det handlar helt enkelt om att nysa i armvecket och namnet kommer av att nysaren liknar Drakula med sin cape. – Armbågsvecket har sällan kontakt med någon annan så det är bra om du inte har en näsduk tillhands, säger virusforskaren Tomas Bergström. Annars är handhygien a och o och främst då tvål och vatten. Virusexperten kan avliva myten om handsprit som en effektiv virusdödare. – Rhinovirus som står för hälften av förkylningarna rör det inte i ryggen om man har handsprit eftersom de saknar det fettskikt som andra virus har och som löses upp av alkohol.

Björn Ekblom , professor vid enheten för prestation och träning på Gymnastik - och idrottshögskolan i Stockholm. Annika Stenberg , överläkare vid öron näs-hals-kliniken på Sophiahemmet i Stockholm. Tomas Bergström , överläkare inom klinisk virologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Björn Ekblom , professor vid enheten för prestation och träning på Gymnastik - och idrottshögskolan i Stockholm. Annika Stenberg , överläkare vid öron näs-hals-kliniken på Sophiahemmet i Stockholm. Tomas Bergström , överläkare inom klinisk virologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro