ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Hälsogranskaren: Är det skillnad på produkter för män och kvinnor?

· 25 Maj 2015
Uppdaterad 25 Maj 2015
Många produkter marknadsförs med att de är specialanpassade för män.

Många produkter marknadsförs med att de är specialanpassade för män. Foto: Montage/Alamy/Produktbild


Finns det skillnader mellan skönhetsprodukter för män och kvinnor – eller är det bara ett marknadsföringstrick? Metro frågade experterna – som är eniga.

klar

Artikellänk är kopierad

Förpackningarna är annorlunda, likaså reklamen. Men själva skönhetsprodukten är det inte mycket skillnad på för män och kvinnor. Det anser de experter som Metro har varit i kontakt med.

– Man kan utgå ifrån att det är ett marknadsföringstrick. Det finns ingenting medicinskt hos huden och ytterhuden som skiljer sig mellan män och kvinnor som föranleder att man skulle ha olika behandling, säger Lars Norlén, docent vid Karolinska institutet samt läkare och specialist på klinisk dermatologi.

Han får medhåll av Harry Beitner, överläkare vid hudkliniken på Karolinska.

– När det gäller medicinsk behandling av huden gör vi ingen skillnad på män och kvinnor. Båda får samma typer av lokalbehandlande krämer. Det är inte stora skillnader på manlig och kvinnlig hud, säger han.

Kronans Apotek lanserade i slutet av förra året ”en hudvårdsserie speciellt anpassad för den manliga huden”, som de döpt till Kronans Man.

– Vi har de här produkterna för att det finns en efterfrågan på dem. Utseendet på förpackningarna och dofter ska uppfattas som mer manliga, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Men finns det någon skillnad på själva innehållet?

– Det finns kanske ingen enorm skillnad. Det finns produkter som vänder sig till kvinnor som även passar för män och vice versa. Vi har också produkter som är helt inriktade på funktion, säger informationsdirektören.

På Apotek Hjärtats hemsida marknadsförs produkten L300 for Men med att det är ”en hudvårdsserie speciellt anpassad för män”. Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, menar att huden skiljer sig för män och kvinnor.

– Ja, det finns skillnader. Mäns hud är ofta lite tjockare och har större porer än kvinnors, och män har även skäggväxt. Daglig rakning innebär ett slitage på huden i ansiktet och därför kan det vara befogat med särskilda hudvårdsprodukter för mannens hud, säger hon.

Sarah Issah Sarkis jobbar på Svenska skönhetsskolan i Borås.

– Likadana produkter används för både män och kvinnor. De innehåller samma saker, säger hon.

Anledningen till att marknadsföringen skiljer sig tror hon är de rådande idealen.

– Det anses inte så manligt att hålla på med naglar och skönhet, jag tror att de skäms mer. Men jag tycker det skulle vara roligt om det kom in fler män, säger Sarah Issah Sarkis.

LÄS MER: Labbtest visar: Dyra krämer sämre än de billiga som finns på ICA

LÄS MER: Experterna synar hårbluffen: "det är en omöjlighet"

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro