ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Här är julmusten med mest och minst socker i

Julia Kimell · 5 Dec 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019
Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, ser ingen större hälsofara i att dricka julmust under högtiden, men börjar du dricka läsk flera gånger i veckan bör du se upp.

Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, ser ingen större hälsofara i att dricka julmust under högtiden, men börjar du dricka läsk flera gånger i veckan bör du se upp. Foto: Metro


Det är väl ingen nyhet att julmust är en riktig sockerbomb. Metro har kollat hur mycket socker olika julmuster innehåller.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Brugård Konde, nutritionist.
Åsa Brugård Konde, nutritionist.Foto: Livsmedelsverket

Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, konstaterar att det viktigaste är hur vi äter och dricker i vardagen. Att dricka julmust på julafton är i sig inget hälsofarligt, trots att sockermängden är stor.

– Jag ser det som ett större bekymmer att dricka läsk varje dag. Då blir det svårt att hålla energin i balans, säger hon.

►LÄS MER: 104-åringens hemlighet: tre burkar läsk om dagen

Hon har också observerat att den period julmusten är i ropet numera sträcker sig ända från första advent – eller ännu tidigare – till tjugondedag knut. Och överflödet består inte bara av läsk. Överallt omkring oss finns sötsaker i groteska mängder och det kan vara svårt att stå emot lockelserna.

– Det är förstås en smaksak att prioritera julgodis eller julmust. Välj det du tycker mest om och njut av det. Men att dricka läsk till vardag innebär ökad risk för högt blodtryck, höga blodfetter och såklart också för viktuppgång. Kroppen registrerar knappt alla de kalorier vi dricker. Vi känner inte samma mättnad som om vi äter socker i fast form.

►LÄS MER:  Mus upplöst efter fyra dagar i läsk

För den som verkligen älskar julmust men som inte vill överskrida sitt dagliga kaloriintag alltför mycket kan lightmust vare en idé.

– De sötningsmedel som ingår i lightläsk är noga bedömda, så de är inte farliga. Men tro inte att man kan kompensera med extra mycket mat eller något annat sött bara för att man dricker lightläsk.

Det bästa, enligt Åsa Brugård Konde, är att dricka vatten till vardags.

►LÄS MER:  Tändvätska farligt lik julmust enligt anmälan

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro