ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Hur nyttiga är egentligen proteinpuddingarna?

Filip Häggberg · 4 Mar 2017
Uppdaterad 4 Mar 2017
Båda experter är eniga. Proteinpuddingarna är inte nyttiga – men inte speciellt onyttiga heller.

Båda experter är eniga. Proteinpuddingarna är inte nyttiga – men inte speciellt onyttiga heller. Foto: IBL/Alamy


Företagen bakom proteinpuddingarna marknadsför produkterna som ett nyttigt mellanmål. Men är de verkligen nyttiga? Metro har frågat två experter.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvargen har fått konkurrens på mejerihyllorna av proteinpuddingarna. Precis som med kvargen är dragningskraften att puddingen innehåller mycket protein och är ett nyttigt mellanmål utan onödiga kalorier.

Så, hur ligger det till?

– Att kalla det nyttigt kan jag inte med den bästa vilja i världen göra. Ja, det innehåller mycket protein, vilket är bra om du vill bygga och bevara muskelmassa. I övrigt finns det dock inte mycket nyttigheter som kroppen behöver, varken i form av vitaminer, mineraler eller andra näringsämnen, säger näringsfysiologen Carolin Helt.

Men bara för att en produkt inte är nyttig, behöver den inte vara onyttig. Carolin Helt betonar att det finns betydligt sämre alternativ än att äta en proteinpudding.

– Jag skulle vilja se det som ett alternativ till godis, glass eller annan dessert, och i det sammanhanget är en proteinpudding väldigt bra. Det bidrar inte med onödigt mycket kalorier och du får i dig mycket protein sett till mängden energi. Om vi säger så här: Det är nyttigare än en Snickers, men mer onyttigt än till exempel ett äpple och två ägg, säger hon.

Karin Jonsson, näringsfysiolog och doktor i Livsmedelsvetenskap, stämmer in. Hon ser också proteinpuddingarna som ett ”inte onyttigt” alternativ till söta mellanmål och efterrätter.

– De innehåller inte speciellt mycket socker eller energi. Det som är smart är att de har utnyttjat kolhydrater som naturligt finns i mjölk och sönderdelat laktosen till fria sockerarter. Det gör att produkten naturligt smakar sötare och att mindre tillsatt socker eller sötningsmedel behövs, säger hon.

Men som sagt, ett ”inte onyttigt” alternativ, tycker Karin Jonsson. Hon vill inte heller säga att proteinpuddingar är nyttiga, eftersom innehållet av vitaminer eller mineraler inte syns på innehållsförteckningen.

– Men produkterna är till största delen baserade på mjölk, vilket i sig är näringsrikt. Dessutom är de berikade med protein och det ger mättnad och är ett bra tillskott vid styrketräning, säger hon och fortsätter:

– Men generellt sett behöver vi inte det extra protein som proteinpuddingarna ger för att må bra. Vi i västvärlden får gott och väl i oss det protein vi behöver.

Produkterna innehåller olika tillsatser, är inte det onyttigt?

– Nej, inte i den mängden. Men många konsumenter vill äta rent, alltså helt utan tillsatser. Så kallad clean label-kost. De skulle tycka att det är onyttigt eftersom proteinpuddingarna innehåller tillsatser som sötningsmedel, stabiliseringsmedel och aromer.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro