ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

ANNONS

Kan Brämhults juice vara ett år gammal?

Tomas Lundin · 13 Okt 2014
Uppdaterad 20 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Hur färsk och naturlig är egentligen Brämhults juice? Enligt ett blogginlägg som sprids just nu är lyxjuicen varken eller. Men stämmer det? I ett blogginlägg med titeln ”Nakna sanningen om Brämhults” beskrivs hur den färskpressade juicen i själva verket kan vara ett år gammal. Inlägget publicerades på bloggen ”Little bit of anything” för två år sedan, men har på senare tid börjat spridas som färskvara i sociala medier. Aftonbladet-artikeln som ligger till grund för de flesta påståendena i blogginlägget är i sin tur från 2007.

Enligt Stina Haglund, tillförordnad marknadschef på Brämhults, ligger en rad felaktigheter bakom uppgifterna om årsgammal juice. 

– Det började med att vi lanserade Brämhults Morning, som var en tetraprodukt i en lägre prisklass. Den pressades nere i Tyskland och hade en längre hållbarhet.

På grund av oklarheter i Aftonbladet-artikeln och blogginlägget som baserar sig på den har många fått uppfattningen att det är Brämhults svensktillverkade juice på plastflaska som kan vara ett år gammal, menar Stina Haglund. I blogginlägget spekuleras också i att Brämhults tillsätter stabiliseringsmedel och använder fryst råvara, vilket hon beskriver som helt felaktigt.

Att det enda som sker med juicen är att den pressas och fylls på flaska är däremot inte sant. Sedan 2005 värms juicen upp till 70 grader för att öka hållbarheten och i den färskpressade äppeljuicen produkter tillsätts c-vitamin för att hindra att den blir brun. 

Den som är ute efter en färsk juice ska inte lita på att det står ”färskpressad” på förpackningen. Det är helt lagligt att sälja ”färskpressad” juice som har pressats i ett annat land för flera år sedan, fryst och tinad. Begreppet ”färskpressad” säger nämligen ingenting om hur färsk produkten måste vara, bara att den har tillverkats av hela frukter och inte från koncentrat. Livsmedelsverket avråder från användandet av uttrycket, som man menar är vilseledande för konsumenten.

Brämhults har i stället börjat använda sig av beskrivningen ”nypressad” för sina färska produkter, som skickas till butik senast ett dygn efter pressning. Då krävs att tillverkaren anger hur långt före bäst före-datumet som frukten pressats.

För att undanröja missförstånd – kan du beskriva exakt hur det går till när ni tar fram er nypressade apelsinjuice?

– Frukten kommer hit och inom en till två veckor har den gått igenom en kvalitetsgranskning där en person manuellt sorterar bort dålig frukt. Sedan tvättas och borstas frukten, sedan pressas varje apelsin individuellt. Juicen går in i en stor tank i väntan på att allt är färdigpressat. Därefter genomgår den en lätt värmebehandling och därefter fylls den på flask, säger  Stina Haglund på Brämhults.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro