ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

ANNONS

Kartläggning: Här är de minst – och mest – onyttiga chipsen

Joel Linde · 19 Aug 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019

Vi vet alla att chips inte är någon hälsokost, men det är stor skillnad mellan de olika sorterna. Vissa har till exempel 20 procent mer kalorier än andra, trots att de heter i princip samma sak.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är stor skillnad i kalorimängd mellan de olika chipsen.
Det är stor skillnad i kalorimängd mellan de olika chipsen.

Svenskar köper i snitt 126 ton chips en vanlig fredag, och de allra flesta känner nog till att det inte är det nyttigaste vi kan stoppa i oss. Men vilken sort ska du satsa på om du vill synda så lite som möjligt när begäret trycker på?

Generellt kan man prata om vad som är näringstätt i livsmedel, alltså om det är mycket näringsämnen på lite kalorier, till exempel vitaminer och mineraler. Chips innehåller mycket kalorier men inte så mycket nyttigheter. Och de är ofta rejält saltade.

– Äter man mycket chips får man inte plats med annan bra mat innan man kommer upp i ett energiintag som gör att det blir för mycket, och då går man ju upp i vikt, säger Hanna Eneroth, nutritionist på livsmedelsverket.

LÄS MER: Experten: Meningslöst att äta glutenfritt om man inte är intolerant

Om du vill hålla dig till det minst onyttiga alternativet finns det två saker att hålla extra koll på, menar Hanna Eneroth.

– Kalorier och salt är det man kan titta på, men rent generellt tror jag inte att det spelar så stor roll vilka som har mer av olika typer av fett och så vidare, för chipsen ska inte bidra så mycket till det totala näringsintaget så att innehållet blir så viktigt.

Och det är svårt att förlita sig på chipsens namn och märkning. De ”lättsaltade” chipsen från både OLW och Estrella har till exempel inte mindre salt än de flesta andra sorterna – runt 1,4 gram per 100. Chipsen med minst salt i Metros undersökning är Doritos nacho cheese med 1,1 gram per 100.

Det mest kaloririka alternativet i Metros undersökning, OLW:s Extra tunna chips, innehåller 20 procent mer kalorier än det ”smalaste” – Estrellas Riktigt tunna chips. De flesta andra sorterna, som Sourcream, Grill- och Lättsaltade chips ligger i princip på samma nivåer, kring 2200 kJ per 100 gram.

LÄS MER: Så många sockerbitar innehåller en burk kvarg

Men det är inte bara salt, fett och kolhydrater och är onyttigt i chips, utan även det cancerframkallande ämnet akrylamid, som uppstår när en viss aminosyra och en viss sockerart hettas upp. I chips är halterna av detta ämne väldigt höga, och det varierar mycket mellan de olika sorterna.

– Halterna kan variera, det har lite med potatisen att göra, skörder, när chipset är tillverkat, och så vidare. Det är väldigt synd att halterna är så höga, vi skulle önska att tillverkarna kan få ner halterna ordentligt, säger Lilian Abrahamsson-Zetterberg, toxikolog på livsmedelsverket.

Enligt en undersökning som livsmedelsverket genomförde 2013 har Coop Änglamarks Sourcream and onion, Estrellas Double cheese & chili och Axfood garants Tunna saltade chips de högsta halterna av akrylamid.

LÄS MER: Det här innehåller GB-glassarna egentligen: ”Så onaturligt det kan bli”

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro