ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Margarin kan "hålla" i 40 år – men det kan smör med

Hugo Ewald · 21 Okt 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019

Foto: Andreas Söderlund


I ett Facebookinlägg som delats över 8 000 gånger påstås det att det är anmärkningsvärt att margarin kan "hålla" i över 40 år. Men det kan i princip allt matfett, och laboratorietester visar att margarin inte innehåller mer farliga biämnen än vanligt smör.

klar

Artikellänk är kopierad

”Här ser ni alltså margarin som har legat i förrådstemperatur i ungefär 36 år. Ser det ut att ha gjort det? Vad är det för kemisk process som har gjort att den kan se ut så här efter 36 år?”. Så inleds ett inlägg som i skrivande stund fått närmare 8 000 delningar på Facebook.

Andreas Söderlund driver en butik som säljer ekologiska livsmedel och hudprodukter och var den som lade upp inlägget.

– Jag har ett familjeföretag som hållit på med ekologisk mat och hudvård i femton år och vet hur sådant här fungerar, säger han till Viralgranskaren.

Att margarin skulle se ungefär likadant ut efter över 30 år är egentligen inte så konstigt. Margarin, precis som oljor och annat matfett, härsknar och börjar efter en tid lukta och smaka illa. Det torkar ut och blir gulbrunt på ytan. Det är någonting som är beroende på hur det förvaras, och i kalla förhållanden har man hittat smör som är över hundra år gammalt.

Med följer en bildserie på margarinet i fråga som ser minst sagt oaptitligt ut och en steg för steg-guide till hur margarin påstås tillverkas.

När Metro kontaktar Unilever, som producerar margarin av märkena Becel, Lätta, Milda och Flora, menar de att det är en felaktig beskrivning av hur deras margarin tillverkas.  Bland annat använder inte Unilever enligt de själva extraherade oljor som skulle kunna producera biprodukter. Aceton används inte i reningen och båttransporterna sker enbart i båtar som bara används för livsmedel, någonting som är lagstadgat.

► LÄS MER: Nej, margarinet är inte alls fullt med kemikalier

Läs hela Unilevers bemötande av Andreas steg för steg-guide i dokumentet nedan.

Unilevers Svar

Vad säger då livsmedelsverket? Innehåller margarin mer oönskade biämnen än vanligt smör?

Livsmedelsverket gjorde förra året en undersökning av graden av oönskade ämnen i olika former av matfett. När Metro kontaktar Livsmedelsverket hänvisar de till denna.

Och det stämmer att de undersökta matfetterna innehåller små mängder biämnen, vilket beror på att de kan förkomma naturligt i de använda råvarorna. Det rör sig framför allt om aceton, metanol och etanol. Men det är inte någonting som är specifikt för margarin, utan även smör innehåller dessa ämnen. Enligt undersökningen är det faktiskt bara Flora mellan som inte innehåller något av de dessa ämnen.  Inget av ämnena överstiger dock gällande gränsvärden.

– I undersökningen hittade vi låga halter av aceton i alla produkter som innehåller smör. Aceton bildas naturligt i kroppen och finns i alla animaliska fetter. Man kan se att det även finns metanol, och det bildas naturligt i olika livsmedel, till exempel apelsinjuice, säger Kristina Granelli, avdelningschef på Livsmedelsverkets Kemiavdelning.

Enligt Kristina Granelli finns det ingen anledning att vara orolig för biämnena.

– Alla halter som vi hittar är mycket låga. Rent generellt kan man säga att analysmetoderna blir känsligare vilket innebär att man i framtiden kommer kunna hitta mycket låga halter av fler ämnen.

► LÄS MER: Laktosintolerans – folksjukdom eller mejeriernas kassako?

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro