ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, att dricka Coca-cola är inte som att ta en liten dos heroin

Hugo Ewald · 3 Aug 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019

Foto: Montage


Under förra veckan spreds en grafik med alarmistiska påståenden om vad Coca-cola gör med din kropp. Hälsogranskaren har granskat bildens påståenden och kommit fram till att flera är missvisande och till och med falska.

klar

Artikellänk är kopierad

Med rubriker som ”Apotekarens bild på vad som händer i kroppen om du dricker en burk Coca Cola sprids som en löpeld.” och ” Oj! Det här händer i din kropp när du dricker en burk Coca cola” spreds under förra veckan okritiskt en infografik gjord av ”apotekaren” The Renegade pharmacist.

Infografiken påstår sig skildra hur Coca-cola påverkar en persons kropp, och har okritiskt spridits av internationella medier som Daily Mail men också svenska Nyheter24 och Newsner. Påståendena i grafiken går att härleda till åtminstone 2010 och spreds då i textform.

Personen bakom infografiken kallar sig The Renegade pharmacist. Det är osäkert om personen faktiskt är apotekare, men vad som är mindre osäkert är att personen är stark förespråkare av alternativmedicin, konspirationsteorier om läkemedelsindustrin och tips på hur meditation bör ersätta anti-depressiva.

Flera bloggare har redan kritiskt granskat påståendena i bilden och även Hälsogranskaren har granskat bildens påståenden och kommit fram till att flera är missvisande och till och med falska. Översättningen av påståendena nedan är tagna från Newsners text om grafiken.► LÄS MER:  Nej, Swefilmer-gripen riskerar inte längre straff än Hagamannen

Sant, men missvisande

”Efter 40 minuter: nu har din kropp tagit upp allt koffein som finns i läsken. Dina pupiller blir större, blodtrycket stiger, och som effekt pumpar din lever ut ännu mer socker. Din hjärna blockar nu all adenosin, vilket gör att du inte kan känna trötthet.”

Det stämmer att koffein är absorberat efter ungefär 40minuter och att Koffein binder sig fungerar antagonistiskt gentemot kroppens Adenosinreceptorer vilket minskar känslor av trötthet.

Det är dock inte samma som att koffein hindrar dig från att känna trötthet, dessutom minskar effekten av koffein ju oftare du dricker det, någonting förmodligen alla koffeinister känner till.

Faktum är dessutom att coca-cola innehåller mycket mindre koffein än till exempel en kopp kaffe. En burk coca-cola innehåller ungefär 35 mg koffein. En kopp kaffe innehåller inte mindre än fyra mänger så mycket i genomsnitt, 120 mg.

► LÄS MER:  Därför berättar bilderna på slöjfria kvinnor inte alltid hela historien

”Efter 45 minuter: Din kropp pumpar ut dopamin vilket för att du känner dig glad. Det här är samma effekt som heroin har, men i mindre dos.”

Träning och sex leder också till ökade dopaminnivåer, men ingen skulle någonsin påstå att sex och träning därför går att likna med heroin.

”Efter en timme: Fosforsyran har nu börjat binda kalcium, magnesium och zink i din tunntarm. Massa bra och viktiga ämnen som skulle ut i kroppen har nu fastnat i dina tarmar. När effekten lägger sig får du en sockerkrasch som kan göra dig lättirriterad och slö. Nu har du också kissat ut allt vatten som fanns i läsken, och med sig tog ditt kiss en massa nyttiga ämnen som din kropp behöver. Ämnen som hjälper kroppen att återställa vätskebalansen eller till och med stärka upp din benstruktur och dina tänder.”

Det finns studier som visar på ett visst samband mellan benskörhet och fosforsyra, men också flera som inte finner någon relation de emellan. Som alltid förutsätter de flesta studierna stor och långvarig konsumtion av i det här fallet fosforsyra.

Det finns även studier som tyder på att låga intag av fosfor kan leda till benskörhet. Dietisten Sofia Antonsson sa följande till Expressen hälsoliv: ” Vid en varierad kost ger inte en cola någon gång ibland risk för benskörhet .”

► LÄS MER:  Vad 19-kronorsskorna som sprids i Facebookgrupper egentligen kostar

Falskt

”Efter 10 minuter: 10 teskedar socker går rakt ut i din kropp. Det är 100% av det rekommenderade dagliga intaget av socker.” 

En 33cl-burk coca-cola innehåller i Sverige 35 gram socker. Det motsvarar närmare 8 teskedar socker och inte tio som infografiken påstår.

Livsmedelsverket uppmanar människor att konsumera max 50 gram socker om dagen. En burk coca-cola innehåller alltså bara 70 procent av det maximala dagliga intaget av socker.

”Enda anledningen till att du inte spyr upp det direkt är att fosforsyran i drycken dämpar den söta smaken. Fosforsyran är en ofärgad och luktfri vätska som har samma konsistens som sirap.”

Först och främst innehåller coca-cola mindre fosforsyra än vad ett glas apelsinjuice innehåller citronsyra och fosforsyra är långt ifrån lika starkt som magsyran i din kropp.

Dessutom används inte fosforsyran för att hindra dig från att spy utan för att den bidrar men en syrlig smak många tycker om.

Hälsogranskaren testade att blanda i 35 gram socker i en kopp kaffe och Hälsogranskarens sockerhatande reporter spydde inte av att dricka det, även om han tyckte att det smakade illa. Faktum är att läsk innehåller ungefär lika mycket socker som apelsinjuice.

”Efter 20 minuter: Ditt blodsocker skjuter i höjden, och kroppen börjar pumpa ut insulin. Levern svarar genom att omvandla allt socker till fett.”

Socker omvandlas inte direkt till fett men kan göra det om du har får in mer energi än vad du gör av med, alltså när du får in mer kalorier än vad du gör av med. På sidan Netdoktor.se skriver dietisten Ida Berge följande: ”[Det] är endast en liten del av sockret som omvandlas till fett eftersom kroppens metabolism i första hand är inställd på att använda kolhydrater som energikälla. Då en person äter mer än vad den förbrukar(genom exempelvis motion) kommer detta överskott att lagras in som fett och är då ett sätt för kroppen att hantera energiöverskottet.”

► LÄS MER:  De äger de stora Facebooksidorna – egentligen

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro