ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, det är inte farligt att träna när man är bakfull

Emma Björkman · 26 Sep 2014
Uppdaterad 17 Feb 2017

Foto: TT


Har du vaknat bakfull i dag men ändå tänkt gå och träna? Experterna är eniga: det är inte farligt. Men du skulle lika gärna kunna ta en vilodag – bakfylleträning ger inga direkta resultat. 

klar

Artikellänk är kopierad

Googlingen ”är det farligt att träna bakfull?” ger över 30 000 sökträffar. Så det är många som funderat över om det finns hälsorisker med att träna dagen efter en blöt kväll. Och experterna är eniga: det är inte farligt att träna bakfull.

– Att träna dagen efter man druckit alkohol är en dosfråga och en gradfråga. På frågan är det farligt? Nej. Är det bra? Det beror på hur bakfull man är. Är man riktigt bakfull blir det en stress i kroppen som kan vara negativ för personer med hjärtproblem, man är uttorkad och hormonsystemet är påslaget, säger Carl Johan Sundberg, professor inom molekylär arbetsfysiologi på Karolinska institutet och fortsätter:

– Man får dosera efter symtom. Har man svårartade symtom kan det räcka med en rask promenad, det är bra för både ens hälsa och välmående. Känner man sig däven men inte har en svår bakfylla kan man träna som man vill – men man ska vara medveten om att värdet på träningen inte är lika bra.

LÄS MER: Nej du har inte rätt att kräva svensk mat i skolan

Orsaken till det, förklarar Carl Johan Sundberg, är att vid styrketräning hämmas proteinnybildningen av alkoholintag – det vill säga att träningen ger sämre effekt på muskeluppbyggnaden.

– Däremot finns det inget som pekar på att alkoholintag ger sämre effekt på uthållighetsträning dagen efter, säger han.

Men den som är bakfull och ger sig iväg till gymmet eller fotbollsplanen vara försiktig eftersom konditionen och tekniken är försämrad dagen efter en festkväll.

– Risken är större att man gör misstag som kan leda till muskelskador eller felsteg, som kan leda till fot- och knäskador, säger Björn Ekblom, professor vid enheten för prestation och träning på Gymnastik – och idrottshögskolan i Stockholm.

 LÄS MER: Vanliga E-ämnet karragenan – en hälsofara?

För de som är yngre och inte lider av någon hjärtåkomma är risken låg vid träning dagen efter att man druckit alkohol. Men detta gäller för vanlig motionsträning – inte för den som ska vara med i en fysiskt krävande tävling.

– Ska man till exempel springa en halvmara dagen efter alkoholintag och det är varmt ute är det olämpligt av en rad skäl. Då är man uttorkad i grunden och kan drabbas av stora problem, säger Carl Johan Sundberg.

 LÄS MER: Vad tycker du att vi ska granska? Tipsa oss!

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro