ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, det finns inte antibiotika i de här ostarna

Aron Andersson · 10 Sep 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019
En bild som fått stor spridning på Facebook föreställer fyra ostar och ett antal sprutor. Den ska illustrera antibiotikaanvändningen i fyra olika EU-länder, men har misstolkats av flera FB-användare.

En bild som fått stor spridning på Facebook föreställer fyra ostar och ett antal sprutor. Den ska illustrera antibiotikaanvändningen i fyra olika EU-länder, men har misstolkats av flera FB-användare. Foto: Marie Lönneskog Hogstadius


En italiensk parmesanost innehåller 20 gånger så mycket antibiotika som en svensk ost. Åtminstone kan en bild som sprids på sociala medier just nu ge det intrycket – men det är långt från sanningen.

klar

Artikellänk är kopierad

På bilden syns fyra ostar. En svensk, en dansk, en tysk och en italiensk. Vid sidan av ostarna ligger det sprutor. Vid den svenska osten ligger bara en spruta. Vid den danska, fyra. Vid den tyska osten ligger det hela 15 sprutor och vid den italienska är det svårt att räkna, men det är över 20.

”På bilden syns skillnaden i antibiotikaanvändning mellan några EU-länder”, står det i texten till bilden som delats över 8 500 gånger på Facebook. På vissa håll manas det till bojkott av parmesan:

”Kommer då aldrig köpa Zeta igen!!!”, skriver en användare.

Flera har också tolkat det som att ostarna innehåller antibiotika:

”Usch vad vidrigt med antibiotika i ost. Välj svenska produkter!”►LÄS MER: Nej, margarinet är inte alls fullt med kemikalierMen i själva verket innehåller ostarna ingen antibiotika.

– Man får direkt intrycket att man tror det injicerats i osten, vilket inte är sant. Det är en produkt som utvinns från mjölk, som utvinns från djur och djuren har behandlats med antibiotika. Men de kan ha behandlats som kalvar och det tar tre år innan de sedan mjölkas, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

– Statistiskt går det att visa att antibiotikabehandlingen är mycket större i andra länder, men det är inget som sedan kommer in i osten eller mjölken, säger han till Metro.

Hälsogranskaren har även pratat med Jordbruksverket där smittskyddssamordnare Lena Hult instämmer.

– Du förstör osten om det är antibiotika i den, det går inte att göra ost med antibiotika i mjölken. Tanken med bilden är snarare att visa att det är väldigt olika hur mycket antibiotika man använder på djur i olika länder, säger hon till Metro.

Detsamma säger bildens källa – LRF Östergötland.

– Det är olyckligt att det så lätt blir missuppfattningar så vi har lagt upp en ny bild och skrivit ett förtydligande i dag, säger Marie Lönneskog Hogstadius på LRF.

I stället för ostar är det nu bara flaggor på bilden.

– Det vi vill belysa är den stora antibiotikaanvändningen i andra länders djurhållning och multiresistenta bakterier som är en effekt av det.►LÄS MER: Laktosintolerans – folksjukdom eller mejeriernas kassako?En EU-rapport om försäljningen av antibiotika från 2012 visar mycket riktigt att Sverige ligger bra till, bäst av EU-länderna, och att Italien ligger betydligt sämre till. Proportionerna mellan antalet sprutor för de olika länderna på bilden ser också ut att stämma på ett ungefär.

– Man får inte ta det bokstavligt, det är lätt att missuppfatta vad bilden antyder och skrämselpropaganda vill vi helst inte ha när det gäller livsmedel. Det vi köper i Sverige är säkert, säger Pontus Elvingsson på Livsmedelsverket.

Enligt Carina Greiff Andersson som delat bilden har det aldrig handlat om att det skulle finnas antibiotika i ostarna.

– Den handlar om antibiotikaanvändningen inom EU, att det skiljer sig. Det kan vara en parameter att ta hänsyn till när man handlar produkter.

Hon säger att hon är förvånad över den spridning bilden fått, men att hon inte noterat att vissa personer feltolkat budskapet.►LÄS MER: Expert: Den ”nyttiga” juicen är inte så hälsosam som du tror

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro