ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, det går inte att bota cancer genom att äta citron och bikarbonat

Emma Björkman · 21 Dec 2014
Uppdaterad 27 Maj 2019

Foto: Alamy / All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

”Citron och bikarbonats mirakulösa kombination: 10 000 gånger starkare än cellgiftsbehandling”. Det är rubriken på en artikel som fått massiv spridning på Facebook. Men påståendet är falskt och saknar vetenskaplig grund.

”Varför kände inte vi till det här? För att det finns organisationer som fortsätter att tjäna på sjukdomen. Det är så enkelt.”, så inleds en artikel på sajten Healthy holistic living som fått 100 000 interaktioner på Facebook.

”Citrusfrukter kan bota cancer. Nyliga studier har visat att intag av citrusfrukter, i synnerhet citroner, har förebyggt och i vissa fall botat cancer. Och genom att lägga till bikarbonat kommer du normalisera kroppens ph-värde som gör att cancern inte tillåts spridas”, står det.

Hälsogranskaren har varit i kontakt med fyra svenska cancerforskare som alla säger samma sak: Påståendet i artikeln är falskt.

Nej, du kan inte ”detoxa” din kropp

Martin Bergö, professor i molekylär medicin vid Sahlgrenska Cancer Center i Göteborg, har gått igenom artikeln och synat studierna som ligger bakom påståendena.

– Ingen av dem stödjer egentligen teorierna som läggs fram i artikeln utan man har gjort långa hopp från resultaten av de studierna till vad som sägs i artikeln, säger han och fortsätter:

– I en studie har man på kemisk väg isolerat 13 olika ämnen i citronjuice och sedan testat om någon av dem har effekt på odlade cancerceller. Det visade sig att elva av dem kan döda en typ av cancercell men inte en annan. Men det betyder inte någonting. Om man häller vatten på odlade cancerceller dör de också. Man har heller inte testat ämnena i någon tumörmodell och man har inte tittat på effekten på vanliga normala celler.

Nej, margarinet är inte alls fullt med kemikalier

I en annan studie, som citeras i artikeln, har man studerat citronsaftens effekt på andra typer av cancerceller.

– Där har man kommit fram till att citronsaften gör att cancerceller slutar växa men inte dör. Detta resultat motsäger påståenden i artikeln, säger Martin Bergö.

Stig Linder, professor i Farmakologi vid Linköpings Universitet, har dragit samma slutsats när han gått igenom artikeln och studierna den hänvisar till.

– Man hänvisar till en schweizisk studie där man tittat på människor som ätit mycket citrusfrukter. Resultaten visar att de som de som ätit citrusfrukter hade mindre risk att utveckla cancer i tarmen och strupen. Det är möjligt att detta stämmer, men det är fråga om en enstaka studie, man vill ju gärna se att resultaten har upprepats av andra grupper. Dessutom är det svårt att veta om människor som äter mycket frukt lever ett sundare liv.  Framför allt: det är stor skillnad på att äta c-vitamin preventivt mot att behandla cancer med en viss diet. Det finns inga belägg för att man kan bota cancerpatienter med en diet av citrusfrukter, säger han.

Dan Grandér, professor i experimentell onkologi vid Karolinska Institutet, skriver i ett mejl till Hälsogranskaren att resultaten av studierna, som artikeln bygger på, måste genomgå fler tester innan de kan bli vetenskapligt tillförlitliga.

”Det krävs mer detaljerade provrörsstudier, djurstudier och tidiga studier på patienter. Väldigt få substanser som man finner i tidiga provrörsförsök visar sig effektiva och möjliga att utveckla som läkemedel i slutändan. Det är således mycket långt kvar innan man kan säga om detta kan vara en framkomlig väg”, skriver han.

► Expert: De flesta som dör i livmoderhalscancer har struntat i cellprov

Att informationen som finns i artikeln inte är allmänt känt skulle bero på att läkemedelsindustrin tjänar pengar på att tysta ner det tillbakavisar Stig Linder bestämt.

– Många av de cancerläkemedel som vi använder idag kommer från växtriket. Läkemedelsföretagen renar sedan fram substanserna (eller modifierar dem så att det blir ännu effektivare). Ofta måste man ge substanserna intravenöst (till blodet) för att de ska tas upp på ett effektivt sätt. Men i princip stämmer det att det finns ämnen i naturen som kan ha effekt på cancerceller. Men att påstå att läkemedelsindustrin inte skulle vara intresserade av att utveckla dem blir lite löjligt eftersom läkemedelsindustrin faktiskt har utvecklat massor av cancerläkemedel som kommer från naturen, säger Stig Linder.

Även Martin Bergö tillbakavisar denna idé.

Artikeln påstår också att ”cellgiftsbehandling har hemska bieffekter där den värsta är att den förstör friska celler, kort sagt: det dödar dig”.

– Kemoterapi är ibland det enda hoppet för cancerpatienter och om den här artikeln har delas så många gånger kanske det gör att sätter högre vikt vid den. Det kan skapa onödig frustration och lidande för cancerpatienter.

Och det vore olyckligt om en cancerpatient avstod från cellgiftsbehandling och gjorde det här i stället, säger Martin Bergö.

  Laktosintolerans – folksjukdom eller mejeriernas kassako?

Han är däremot inte förvånad att den fått så stor spridning.

– Det finns en stark drivkraft ute i samhället att vilja hitta enkla utvägar till sjukdomar. Det är djupt rotat i oss att hitta genvägar till hälsa genom kosttillskott eller att äta mycket av ett visst födoämne, så det är inte konstigt att det kommer sådana här artiklar. Och kryddat med konspirationsteorier om hur företag och forskare för egen vinning mörkar enkla botemedel mot sjukdomar, sprids artiklarna än mer.

Hälsogranskaren har även skickat artikeln till Rolf Kiessling, professor i experimentell onkologi vid Karolinska Institutet.

”Efter att snabbt tittat på artikeln måste jag konstatera att den är totalt ovetenskaplig och saknar allt vetenskapligt stöd”, skriver han i ett mejl.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro