ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, din bh ökar inte risken för att drabbas av bröstcancer

Hugo Ewald · 28 Nov 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019
Påståendet att bh:ar skulle kunna bidra till bröstcancer har spridits sedan åtminstone 1995.

Påståendet att bh:ar skulle kunna bidra till bröstcancer har spridits sedan åtminstone 1995. Foto: Skärmdump/Metro


Risken att få bröstcancer ökar 100-faldigt om du bär bh. Det påståendet sprids just nu i en video på Facebook som i skrivande stund setts 11 miljoner gånger och delats över 125 000 gånger. Men påståendet är, som en expert säger till Viralgranskaren, "nonsens".

klar

Artikellänk är kopierad

”Experts urge women to stop wearing bras”. Så lyder beskrivningen av en video som under slutet av oktober publicerades av Facebooksidan ”Health for all women” och som sedan dess setts 11 miljoner gånger och delats över 125 000 gånger.

Videon listar ett antal anledningar skaparen till videon menar gör att du inte bör bära bh, bland annat för att bh-användning inte påverkar bröstens grad av ”hängighet”. Det är ett påstående som stämmer, men knappast är det de mest alarmerande videon påstår.

► LÄS MER: Nej, din mikrovågsugn är inte så farlig som den här artikeln påstår

Det påståendet stämmer dock inte.

– Det finns ingen koppling mellan att använda bh och risken för bröstcancer. Rent nonsens, säger Per Hall, professor vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska institutet, till Virtalgranskaren.

Påståendet att bh-ar skulle kunna bidra till bröstcancer har spridits sedan åtminstone 1995 när boken ”Dressed To Kill: The Link between Breast Cancer and Bras”, som påstår att det finns ett samband mellan bh-använding och bröstcancer, först gavs ut. Det skriver The Guardian, som poängterar att boken inte referentgransats eller publicerats i en vetenskaplig journal. Så sent som 2015 spreds idén av en förespråkare av alternativmedicin på Gwyneth Paltrows webbsida Goop.

Inga etablerade källor som Viralgranskaren hittar menar att det skulle finnas en koppling mellan bröstcancer och bh-användning, och en stor studie publicerad 2014 av respekterade Fred Hutchinson cancer research center i amerikanska Seattle hittar ingen sådan koppling.

Den som bär bh kan alltså pusta ut, eftersom det inte finns något som tyder på att bh-bärare skulle vara mer benägna att få bröstcancer.

► LÄS MER: Nej, Pringles är inte ”extremt skadliga”

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro