ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, din Big mac är inte så farlig som den här virala bilden påstår

Hugo Ewald · 28 Sep 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019

Foto: Fastfoodmenuprice.com


En vitt cirkulerad bild sprider alarmistiska påståenden om McDonalds kända Big mac-hamburgare. Men påståendena i bilden är överdrivna och i vissa fall helt felaktiga.

klar

Artikellänk är kopierad

Under den senaste veckan har en grafik som påstår sig visa hur kroppen reagerar efter att ha ätit en Big mac-hamburgare spridits okritiskt av många olika medier som Metro.co.uk, Mirroroch Daily Mail . Detta trots att bilden, gjord av webbsidan Fastfoodmenuprice.com, i flera fall sprider helt felaktiga påståenden med vaga källor som ”Fox news”. Hälsogranskaren har tittat närmare på de påståenden som sprids i bilden.

Falska påståenden

Glukos fruktossirap och natrium är beroendeframkallande.

Falskt.

– Det fanns en studie som påstod det för ett tag sedan. Men när du kollar på studien var den gjord på råttor och väldigt småskalig så den är inte riktigt applicerbar på människor, säger dietisten Priya Tew till The Independent.

– ”High fructose corn syrup” är en blandning av fruktos och glukos, ofta i samma proportioner som sackaros. High fructose corn syrup är alltså varken bättre eller sämre än vanligt socker, skriver skriver Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket till Hälsogranskaren.

En big mac innehåller 970 milligram Natrium.

Falskt: En big mac innehåller 460 milligram natrium.I genomsnitt tar det 51 dagar att smälta transfett. Big Mac innehåller 1,5 gram transfett.

Falskt: En big mac innehåller 1,288 gram transfett. Mat tar i regel 24-72 timmar att smälta, och Hälsogranskaren har inte hittat några som helst källor på att transfett skulle ta 51 dagar att smälta, inte ens bland de referenser infografiken hänvisar till.

– Det låter orimligt, skriver Hanna Eneroth.

► LÄS MER: Nej, att dricka Coca-cola är inte som att ta en liten dos heroin

Sanna påståenden

Våra kroppar föredrar kaloririk mat

– Vi har en naturlig tendens att föredra fettrik mat. De smakar bättre och våra kroppar vet att de är energirika, säger dietisten Priya Tew till The Independent.Big Mac innehåller 540 kalorier

Det stämmer att en amerikansk Big mac innehåller 540 kalorier. En svensk Big mac innehåller dock 510 kalorier.

McDonalds bröd innehåller stora mängder glukos fruktossirap och natrium, vilket är farligt.

Det stämmer att Glukos fruktossirap finns med i amerikanska varianten av Big Mac-bröd. Glukos fruktossirap står dock inte med i innehållsförteckningen för burgaren som serveras i Sverige. Salt står med, men allt bröd innehåller salt. Totalt innehåller en vanlig Bic Mac 40 procent av dagsbehovet av salt. Som Hanna Eneroth på Livsmedelsverket också uppgivit till Hälsogranskaren är glukos fruktossirap heller inte farligare än vanligt socker.

Den fullständiga innehållsförteckningen för brödet i en svensk Big mac är följande: vetemjöl, vatten, socker, sesamfrö, rapsolja, salt, jäst, emulgeringsmedel: mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar (från vegetabiliskt fett), mjölbehandlingsmedel: askorbinsyra.► LÄS MER: Vad 19-kronorsskorna som sprids i Facebookgrupper egentligen kostar

Påståenden av blandad sanningshalt

Skräpmat gör att kroppen släpper ut en massa dopamin, precis som kokain och gör att dina blodsockernivåer kommer höjas till abnorma nivåer.

– Jag håller med om att den kommer höja dina blodsockernivåer, men inte till abnorma nivåer, säger dietisten Pria Tew till The Independent.

Vanligtvis tar det 24-72 timmar att smälta mat, men hamburgare tar längre tid för att de är flottigare.

– Hur lång tid maten tar genom mag-tarmkanalen beror på mängden och vad man ätit och det finns stora individuella variationer. Det stämmer att tömningen generellt  går långsammare efter en fettrik måltid. Det kan ibland ta längre tid än 72 timmar, men svårt att säga om det gäller just måltiden i exemplet, skriver Hanna Eneroth till Hälsogranskaren.

Du vill sedan bara ha mer eftersom du har tappat kontroll över ditt blodsocker, vilket gör att du suktar efter ännu mer mat.

Enligt Priya Tew kommer en Bic mac att påverka dina blodsockernivåer men samtidigt kommer fettet att göra din matsmältning långsammare, det gör att blodsockernivåerna inte kommer ”krascha upp och ned”.

– Jag tror att du vill ha mer när du känner att du inte fått tillräckligt. Men i det här fallet rör det sig nog inte om en naturlig reaktion från kroppen, säger hon till The Independent.

► LÄS MER: Så länge kan du spara din matlåda

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro