ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, din mikrovågsugn är inte så farlig som den här artikeln påstår

Hugo Ewald · 6 Okt 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019
I artikeln påstår författaren att mikrovågsugnar är skadliga och orsakar många sjukdomar.

I artikeln påstår författaren att mikrovågsugnar är skadliga och orsakar många sjukdomar. Foto: Skärmdump/Metro


En artikel på en viralsajt påstår att mikrovågsugnar är farliga och kan leda till allt från cancer till minnesförluster. Men det finns inga belägg för de flesta påståendena.

klar

Artikellänk är kopierad

”Dessa sjukdomar är alla orsakade av mikrovågsugnar, och du har förmodligen aldrig tänkt på det!”. Så lyder rubriken till en artikel på viralsajten mysigast.se, som sedan tidigare återfinns på Viralgranskarens varningslista. I artikeln påstår författaren att mikrovågsugnar är skadliga och orsakar många sjukdomar. Sedan artikeln publicerades har den fått ungefär 9 000 interaktioner på sociala medier.

Eftersom artikeln staplar påstående på påstående kommer varje påstående att granskas för sig.

► LÄS MER: Nej, Pringles är inte ”extremt skadliga”

►LÄS MER: Nej, han fick inte maskar i hela kroppen av sushi

Sant

”En studie utförd vid Stanford University undersökte effekterna av att mikrovärma bröstmjölk. En av forskarna angav att mikrovärmd bröstmjölk, även på låg värme, kan förstöra några av de viktiga sjukdomsbekämpande förmågorna. De hävdade att förutom uppvärmning, fanns många andra störande förändringar i mjölken.”

Studien i fråga används ofta i frågor som rör påstådda faror med mikrovågsugnar. Och det stämmer att studien menar att bröstmjölkens immunoglobulin, som är viktigt för barns immunsystem, minskar när den värms upp till mellan 72 och 98 grader, men att effekterna är mindre om mjölken inte värms upp så mycket.Livsmedelsverket rekommenderar därför att inte värma bröstmjölk i mikrovågsugn.

► LÄS MER:  Det här är sant och falskt om hår

Sant
Sant

Falskt

”I början av 1991, utfördes en stämning mot ett Oklahoma sjukhus efter att en patient dog efter mottagande av blod som värmdes i en mikrovågsugn.”

Det stämmer att en patient dog 1991 på ett sjukhus i Oklahoma, och att sjukhuset stämdes för att en patient skulle ha dött som resultat av blod som värmts i mikrovågsugn.

Men rättegången med tillhörande undersökning kom fram till att patienten dött av en blodpropp och att händelsen inte hade något med mikrovågsugnar att göra.

1976 förbjöd Ryssland mikrovågsugnar på grund av deras negativa inverkan på hälsa och välbefinnande.””

En vanlig myt är att Sovjetunionen skulle ha förbjudit mikrovågsugnar 1976. Det är ett påstående som sprids på många sajter. Men varken Viralgranskaren, konsumentorganisationen Center for science in the public interest eller organisationen International microwave power institute kan hitta några källor på att ett sådant förbud någonsin existerat.

Mix

 ”Det är en apparat som kallas Magnetron i mikrovågsugnen som producerar vågenergi. Denna vågenergi omvandlar polaritet molekyler från positiv till negativ. Denna polaritet förändras miljontals gånger per sekund i mikrovågsugnen.”

Först och främst producerar mikrovågsugnar mikrovågor, inte vågenergi som är den sortens energi som skapas med hjälp av vågkraftverk. Mikrovågsugnar fungerar så att de skickar ut mikrovågor, någonting som påverkar vatten och andra molekyler som är elektriskt assymetriska – den ena sidan är positivt laddad och den andra negativt laddas. Vågorna får molekylerna att vibrera och bygga upp värmeenergi.

”Mineraler, vitaminer och näringsämnen i all mikrovärmd mat minskas eller ändras så att den mänskliga kroppen bara får lite eller inget nyttigt i sig.”

Vissa näringsämnen, som c-vitamin, bryts ned när de utsätts för värme. Men det gäller oavsett tillagningsmetod. Enligt Harvard är förlorar maten mindre näringsämnen vid mikrovågstillagning eftersom tillagningstiden är så mycket kortare.

Inga belägg

En schweizisk studie ledd av biologen och mat forskaren Dr Hans Hertel identifierade effekterna av livsmedel uppvärmd i mikron. I åtta veckor bodde åtta personer i en kontrollerad miljö och åt råa livsmedel, konventionellt tillagade livsmedel och livsmedel värmda i mikron. Blodprover testades efter varje måltid. Mikrovärmd mat orsakade betydande förändringar i blodkemin.”

I princip alla påståenden som handlar om att mikrovågsugnar skulle vara skadliga förtäljer historien om Hans Hertel. Hertel påstås ha lett en studie som visat på skadorna med mikrovågsugnar. Hertel ska sedan ha blivit munkavlad av Schweitziska staten och tvingats byta namn och försvinna.

Problemet med historien är att den påstådda studien aldrig publicerades i någon vetenskaplig journal. Hertel har heller aldrig visat på sin data. Studien har heller aldrig blivit replikerad och dessutom använder den sig bara av en liten kontrollgrupp på 8 personer, inklusive han själv. Påståendena om Hertel kommer främst från Joseph Mercola, en kontroversiell amerikansk förespråkare av alternativmedicin.

►  LÄS MER: ”Nej, din energidryck innehåller inte tjursperma”

”Mikrovärmd mat kan orsaka mag- och tarmcancer utväxter (tumörer). Detta kan förklara den snabba ökade frekvens av cancer i tjocktarmen i Amerika. 

Oavbrutet intag av mikrovärmd mat orsakar immunsystembrister genom lymfkörtlarna. Att äta mikrovärmd mat kan också orsaka minnesförlust, skada koncentrationen, ge känslomässig instabilitet och en försämring av intelligens.

Upptining av frysta frukter omvandlar dess glykosid och galaktosid till cancerframkallande ämnen. Extremt kort exponering av rå, kokt eller frysta grönsaker omvandlar dess växtalkaloider till cancerframkallande ämnen.

Att äta mat gjord i en mikrovågsugn orsakar bestående hjärnskador genom elektriska impulser i hjärnan.  Att långsiktigt äta mat värmd i mikrovågsugn orsakar cancerceller att föröka sig i vårt blod.”

Viralgranskaren kan inte hitta några vetenskapliga studier som visar på något av påståendena ovan. Som bland annat Strålsäkerhetsmyndigheten påpekar upphör mikrovågorna när mikrovågsugnen stängs av. Så är också fallet när du stänger mikrovågsugnens lucka – Elsäkerhetsverket som har ansvar för att kontrollera mikrovågsugnar kräver att en mikrovågsugn måste ha minst två av varandra oberoende säkerhetssystem som gör att ugnen stängs av automatiskt.

Det finns heller inte några mikrovågor kvar i maten elller ugnen efter att ugnen stängts av. Så länge mikrovågsugnen är hel och oskadad läcker inga skadliga mängder mikrovågor ut, och det finns ingen strålrelaterad risk. Du kan därför fortsätta mikra din mat och dryck i lugn och ro.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro