ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, du behöver inte vara rädd för att använda fluor

Natalie Demirian · 31 Jan 2017
Uppdaterad 15 Jul 2019
Det finns inga belägg för att vara rädd för fluor i tandvårdsprodukter.

Det finns inga belägg för att vara rädd för fluor i tandvårdsprodukter. Foto: TT


Skelettcancer, förgiftning och förstörda tänder. Det florerar en hel del rykten om fluor där ute på sociala medier, forum och bloggar som skulle kunna skrämma upp vem som helst. Men oroa dig inte – det finns inga belägg för rädslan.

klar

Artikellänk är kopierad

Fluor är ett vanligt grundämne som vi får i oss genom dricksvatten, maten vi äter och genom de särskilda tandvårdspreparat som finns. I bland annat föräldragrupper i sociala medier, chattar och bloggar är det inte ovanligt att föräldrar uppmanas att sluta använda fluortandkräm på sina barn. Men uppgifterna är felaktiga, menar tandläkare.

– Jag tror att oron beror på de osanningar som skrivs om fluor helt enkelt, som inte är vetenskapligt korrekt. Men med de låga mängder fluor som används i dag finns det ingen anledning till att vara rädd, säger Gunnel Svensäter, professor och övertandläkare på Malmö Högskola.

LÄS MER
Stor lista: Allt du behöver packa i förlossningsväskan

Det förekommer även råd på sociala medier om hur man kan göra eget tandkräm för att helt utesluta fluor.

– Det är så klart upp till var och en hur man vill göra. Men man kommer definitivt att få en ökad risk för karies, säger Gunnel Svensäter.

Fluor blir inte farligt förrän det förekommer i väldigt höga doser, menar hon.

– Det gäller de flesta substanser som finns. I väldigt höga doser så kan man förutsätta att allting blir farligt.

Även Hans Göransson, ordförande för Sveriges tandläkarförbund, menar att det inte finns någon grund till att oroa sig.

– Inte så som fluor används i munhälsoarbetet i dag. Det finns en lång erfarenhet av fluoranvändning och det finns en lång historik. Det är naturligtvis så att fluor i väldigt höga doser uppvisar toxiska, giftiga effekter. Men i den användning som är i tandvården där man använder fluor dels i lokala intensiva behandlingar vid begynnande skador och dels som stöd för förebyggande skador i form av tandvårdsprodukter så handlar det om lokal applicering och mycket låga mängder.

LÄS MER
Annikas nära döden-upplevelse i Venezuela: "Kände pistolen mot bakhuvudet"

Om vi skulle sluta använda fluor skulle det försämra folkets tandhälsa rejält, menar han.

– Det är bara att ta en historisk backspegel och titta på hur det såg ut för svenska folkets tandhälsa på 50-och 60-talet. Då hade vi helt andra kariessiffror än vad vi har i dag. Dagens goda munhälsa är ingenting som är av naturen givet, kostvanorna har inte blivit så pass mycket annorlunda. Det här handlar om att vi har tandkräm i dag där vi använder fluor som förebygger karies. Vi jobbar mycket med kostmedvetenhet, men om vi tog bort fluor så skulle vi mista ett av våra absolut viktigaste instrument för att förebygga karies.

Fluor har använts för att förebygga karies i mer än 70 år och det är det enskilda ämne som i modern tid har betytt mest för att förstärka tänderna och minska antalet hål i tänderna, enligt Vårdguiden. Enbart vid stora mängder fluor finns det en hälsorisk. Om man följer anvisningarna på förpackningarna finns det inga risker för biverkningar eller förgiftning av fluor och det är mycket ovanligt att man får i sig för stora mängder. Vidare skriver Vårdguiden att det har angetts att om ett barn får i sig 5-15 milligram fluor per kilo kroppsvikt ger det förgiftningssymtom. Beräknat på en ettåring som väger tio kilo skulle det innebära 50-150 milligram fluor, vilket motsvarar ungefär 1-3 tuber fluortandkräm eller 200-600 fluortabletter.

I samband med att nya dricksvattenföreskrifter infördes 2004 i Sverige sänktes gränsvärdet för fluorid i Sverige till 1,5 mg/l. Vid en fluoridhalt på mindre än 1,5 mg/l dricksvatten uppnår man en kariesförebyggande verkan utan risk för skönhetsfläckar i tandemaljen, enligt Svenskt vatten. Man kan få reda på fluorhalten i sitt dricksvatten via sin kommuns vattenverk.

LÄS MER
Här sprids fluorskräcken på nätet
klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro