ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, du blir inte sjuk av AC

Linnéa Borgert · 13 Aug 2017
Uppdaterad 3 Jul 2019
Blev du sjuk under semestern? Det har ingenting med luftkonditioneringen på hotellrummet att göra, menar experterna.

Blev du sjuk under semestern? Det har ingenting med luftkonditioneringen på hotellrummet att göra, menar experterna. Foto: Alamy


Många upplever att de blir förkylda av att sova i ett hotellrum eller sitta på ett flygplan med luftkonditionering. Men det finns inga vetenskapliga belägg för att det skulle vara sant, enligt två experter som Metro har pratat med.

klar

Artikellänk är kopierad

”Akta så det inte drar på dig” är nog en uppmaning som de flesta har fått höra. Men blir man verkligen sjuk av AC? Frågan diskuteras flitigt i diverse forum på internet. Metro har pratat med Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, och Katarina Hedin, docent och specialist i allmänmedicin, och de är rörande överens – man blir inte sjuk av luftkonditionering.

– Filtren som finns i de här anläggningarna är väldigt bra och kan filtrera bort väldigt många partiklar. För att man ska bli förkyld krävs det att det ska finnas ett förkylningsvirus i luften som letar sig in genom slemhinnorna. Det är inte luftkonditioneringen man blir sjuk av, säger Katarina Hedin.

LÄS MER
Så håller du ditt hem svalt när värmen kommer

Enligt Anders Tegnell finns det inga vetenskapliga bevis för att påståendet skulle stämma.

– Det finns en en del spekulationer om att med torr luft så blir slemhinnorna lite torrare och möjligen är man då lite mer mottaglig för virusinfektioner. Men det är ingen som har lyckats bevisa att det är så. Det finns ingen data som visar att länder med mycket luftkonditionering, som USA och Saudiarabien, skulle ha väsentligt mer luftvägsinfektioner än vad vi har i länder som Sverige, där vi inte har så mycket luftkonditionering, säger han.

Myt att du blir sjuk luftkonditioneringen på flygplanet

Många upplever att de blir sjuka av luftkonditioneringen i ett flygplan. Men om du drar på dig en förkylning på resan beror det på helt andra orsaker, enligt Katarina Hedin.

– Om man sitter i ett flygplan så är sannolikheten att någon bär på ett förkylningsvirus ganska stor. Även om luften renas så är det en onaturlig miljö, eftersom så många människor trycks ihop på en förhållandevis liten yta, säger hon.

Enligt Anders Tegnell är det ofta till och med renare luft på flygplan.

– På flygplan har man väldigt väl reglerad luftcirkulation, som går i flöden, så det är väldigt få som utsätts för samma luft. Dessutom är det väldigt bra filter. Så om något får vi i oss mindre av samma luft än den när vi vistas hemma och på andra ställen, säger han.

Andra orsaker till att du blir sjuk på semestern

Inte heller ett hotellrum med luftkonditionering utgör någon fara, vilket många verkar tro. Om man åker utomlands och blir sjuk har det snarare att göra med miljöombytet, menar Anders Tegnell.

– Då träffar man på nya virus som man inte har hemma och inte är van vid, och då är förstås chansen att man blir sjuk större. Som när barnen börjar på dagis. En del av de här myterna har nog uppstått på grund av det, säger han.

En annan teori till varför det skulle vara farligt med AC är att man blir nedkyld eller snabbt växlar mellan kallt och varmt. Enligt Anders Tegnell påverkas bara immunförsvaret negativt om din kropp blir extremt nedkyld, till exempel om du ligger i kallt vatten så länge att din kroppstemperatur sjunker ordentligt. Katarina Hedin säger samma sak.

– För att att det ska bli konsekvenser av en nedkylning krävs det att du ska ha blivit ordentligt nedkyld under en längre tidsperiod. Man blir inte förkyld av att sitta i en bil med luftkonditionering om det inte finns ett förkylningsvirus i luften, säger hon.

Statsepidemiologen Anders Tegnell och läkaren Katarina Hedin.
Statsepidemiologen Anders Tegnell och läkaren Katarina Hedin.Foto: TT/Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro