ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, du kan inte vara helt immun mot vinterkräksjukan

Carl-Fredrik Eriksson · 15 Dec 2016
Uppdaterad 15 Dec 2016
Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi på Göteborgs universitet, skulle inte lita på tester som visar ifall du är "immun" mot vinterkräksjukan.

Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi på Göteborgs universitet, skulle inte lita på tester som visar ifall du är "immun" mot vinterkräksjukan. Foto: All over press/Alamy/Göteborgs universitet


Flera skolor har de senaste dagarna drabbats av vinterkräksjukan och värre väntas det bli. På apoteket finns tester för att se ifall du är immun mot magsjukan, men är det så enkelt? – Verkligheten är mycket mer komplicerad, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi på Göteborgs universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Vinterkräksjukan är här.I går drabbades en hel gymnasieskola i Stockholm när minst 150 elever insjuknade i magsjuka.

Och i dag kom nästa smäll när 275 elever på Kvarnsvedens skola i Borlänge stannade hemma.– Det här är bara upptakten till vad som komma skall, säger Elsie Ydring vid Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

På apoteket finns det test att köpa för att se ifall du är immun mot vinterkräksjukan. Genom ett kindgnuggsprov med en bomullspinne kan du få reda på ifall du har ett genetiskt skydd mot den fruktade magsjukan. Men riktigt så enkelt är det inte, menar Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi på Göteborgs universitet.– Det finns vissa sockermolekyler som en del har och andra inte har. Så man kan vara mer eller mindre resistent, men det finns andra norovirustyper som kan nå dem också, säger han.– Så det är inget hundraprocentigt skydd, men man kan säga att vissa har ett relativt skydd. Men det finns så många olika virus-varianter där ute i verkligheten.Är sådana här tester pålitliga? – Nej jag tror inte man kan lita på dem. Jag skulle inte lita på ett sådant test och det är inte beroende på om de är bra eller dåliga, utan för att verkligheten är mycket mer komplicerad. Det finns olika sorter av norovirus och en del går på andra sockermolekyler än vad de testar för.

Forskning visar att ungefär 20 procent av befolkningen bär på en genvariant som gör att de inte kan bli infekterade av den vanligaste typen av norovirus. Risken att drabbas om man bär på en sådan gen är betydligt mindre, men helt immun är man inte.

– Man kan ändå drabbas, men med tanke på att norovirus står för cirka 80 procent av infektioner, åtminstone majoriteten, så är man mer eller mindre immun, säger Elsie Ydring, molekylärbiolog på Folkhälsomyndigheten.

Vinterkräksjukan är som sagt en typ av norovirus som sprids vid den här tiden på året. Den tillhör gruppen G2 och höga virusnivåer återfinns i såväl avföring som kräkning och sjukdomen slår till under perioden december-mars.– Det sammanfaller med en rad andra virus och man har spekulerat i om det har att göra med den lägre luftfuktigheten, om de sprids lättare när det är torrt. Men man kan säga att det är oklart varför det kommer så här års men yttertemperaturen är en möjlig faktor, säger Tomas Bergström.

Varför sprids det så snabbt och enkelt?– Därför att smittdosen är så extremt låg. Det är löjligt hur lite det behövs för att smitta. Det här är ett av de virus som smittar lättast.

Har vinterkräksjukan väl slagit till mot dig så håller den oftast i sig i 1-2 dagar, men det finns saker du kan tänka på för att minska risken att bli drabbad.– Det hjälper inte med handsprit, det spelar ingen roll för den här typen av virus. Utan det som hjälper är tvål och vatten. Att ha koll på hygienen är det viktigaste, säger Tomas Berggren.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl-Fredrik Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro