ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, du ska inte borsta tänderna med bakpulver

Emelie Nilsson · 12 Mar 2016
Uppdaterad 18 Apr 2017
Tandborstning och städning är två saker bakpulver sägs fungera bra till.

Tandborstning och städning är två saker bakpulver sägs fungera bra till. Foto: Montage TT/Alamy


Du kan inte bara göra amerikanska pannkakor och baka kakor med bakpulver. Det sägs också kunna vara bra när du städar, borstar tänderna och rensar avloppet. Experterna reder ut vad som egentligen stämmer.

klar

Artikellänk är kopierad

Bakpulvret har seglat upp som det nya mirakellivsmedlet. På nätet finns mängder av listor på olika saker, förutom bakning, där bakpulvret påstås vara lösningen. Det kan handla om allt ifrån avloppsrensning till tandborstning och lindring av halsbränna.

► Läs mer: Nya tandtrenden kan få tänderna att lossna: ”Förstör rötterna” 

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet och städexpert från bland annat TV4:s ”Rent hus” har själv provat att städa med bakpulver.– Jag har provat det när jag skulle rengöra en gammal spis med inbränt fett på plattorna. Då tog jag en blandning av bakpulver och ättikssyra och det fungerade bra eftersom det löser upp gammalt fett. Jag har också rensat avloppet med det och det fungerar, säger hon.

Städa med bakpulver?

Bakpulvret består, enligt Marie-Louise Danielsson-Tham, i huvudsak av bikarbonat, sura sulfater och stärkelse. När det kommer i kontakt med vätska börjar det bubbla och det bildas koldioxid.– Det blir mest effektivt om man blandar bakpulvret med en syra. Vill man bara blanda med vatten är det bättre att man använder rent bikarbonat, det löser också fettet, säger Danielsson-Tham, som menar att det är mer effektivt att städa med bikarbonat än med bakpulver eftersom bikarbonatet är rent.

 ► Läs mer: Nej, det går inte att bota cancer genom att äta citron och bikarbonat

Foto: Shutterstock/IBL/Alamy

 Borsta tänderna med bakpulver?

Att bakpulvret även skulle vara bra att borsta tänderna med eftersom det neutraliserar syrorna i munnen är ett annat påstående som cirkulerar på internet. Något som Folktandvården avråder starkt ifrån.– Nej, med stora bokstäver. Bakpulvret slipar på tänderna så att du successivt borstar bort emaljen och det är ett helt och hållet onödigt slitage, säger Katarina Kovács Warnebrant, tandhygienist och tandvårdsstrateg hos Folktandvården.

Om du vill neutralisera syror är det i stället formeln 2+2+2+2 som gäller, menar hon.– Borsta tänderna två minuter, två gånger om dagen med två centimeter fluortandkräm och vänta minst två timmar mellan målen. Och drick vatten när du är törstig. Gör du det och har en bra kosthållning så får du schyssta tänder, säger Katarina Kovács Warnebrant.

► Läs mer: 8 saker som ger dig halsbränna

Är bakpulver bra för magen?

Det finns även kurer mot exempelvis halsbränna eller uppsvullen mage där du uppmanas att blanda bakpulver med vatten och dricka.– Nja, jag kan tänka mig att det blir lite likt Samarin eller någon annan typ av fruktsalt eftersom det innehåller just bikarbonat men jag skulle rekommendera att ta riktig Samarin i stället, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Enligt giftinformationscentralenbör du kontakta dem om du fått i dig mer än en tesked bakpulver.

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Nilsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro