ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, glutamat är inte farligt att äta

Åsa Larsson · 12 Jan 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019
Glutamat är ett ämne som finns naturligt i kroppen och även i många av de saker vi äter.

Glutamat är ett ämne som finns naturligt i kroppen och även i många av de saker vi äter. Foto: All Over Press


Är glutamat giftigt? Kan man få migrän, problem med vikten, illamående, allergiska reaktioner? Påståenden om tillsatsen glutamat har snurrat runt på nätet länge – Hälsogranskaren reder ut vad som gäller.

klar

Artikellänk är kopierad

Natriumglutamat (ibland kallat MSG, ”monosodium glutamate”) är ett ämne som förekommer naturligt i en mängd livsmedel, till exempel ost, ärtor soja och svamp.

– Det är en viktig och vanlig aminosyra som alltså finns naturligt i vår mat och som kroppen behöver, säger Nils-Gunnar Ilbäck, professor som arbetar på risk- och nyttovärderingsavdelningen på Livsmedelsverket.

Ämnet används även som smakförstärkare och då heter tillsatsen E 621. Det finns många som oroar sig för tillsatsen glutamat, något som märks på nätet. Men enligt Livsmedelsverket är den oron helt obefogad.

– Till att börja med så är det ju en försvinnande liten del vi får i oss som kommer från tillsatsen i sig, resten får vi oss via vanlig mat, säger Nils-Gunnar Ilbäck.►LÄS MER: Tillsats i mat gör oss sjuka och feta

På nätet kopplar debattörer glutamat till migrän, övervikt och andra problem, men inte heller detta stämmer, enligt Ilbäck. Ett väldigt litet antal personer kan ha drabbats av överkänslighetsreaktioner, men det har aldrig gått att se helt säkert att det skulle bero på glutamaten i stället för något annat i den mat som intagits, säger han.

– Det har man inte kunnat visa vetenskapligt.►LÄS MER: Fett – nu en grundsmak

Det största missförståndet handlar om skillnaden mellan glutamat som vi äter och glutamat som finns i kroppen.

Hjärnan frigör till exempel glutamat ut i blodet och glutamat fungerar även som en signalsubstans i hjärnan. Men när forskarna talar om glutamatnivåer i exempelvis studier om centrala nervsystemet eller depression så handlar det inte om att en person ätit för mycket glutamat.

– Nej, det har inte alls med glutamat som tillsats att göra, det är ett feltänk. Glutamat passerar inte blod-hjärnbarriären, det tas inte upp, säger Nils-Gunnar Ilbäck.

Livsmedelsverket betraktar alltså glutamat som en helt säker livsmedelstillsats.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro