ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, margarinet är inte alls fullt med kemikalier

Tomas Lundin · 4 Dec 2014
Uppdaterad 27 Maj 2019

Foto: TT/Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Margarin är en stelnad kemikaliesoppa av lösningsmedel, lut och blekmedel som du absolut inte ska välja framför för smör. Eller? En bild där tillsatserna i vanligt margarin listas har delats tusentals gånger på nätet – men är det farligt att äta margarin?– Det är god marginal på gränsvärdena, säger Livsmedelsverkets enhetschef Martin Lindholm .

I Facebookinlägget som sprids från gruppen Hälsa & Sånt listas blekmedel,, aceton och metanol som några av de kemikalier som används vid tillverkning av margarin. Men det säger ingenting om vad som finns i margarinpaketet.

– I sån här industri används kemikalier, en del låter farliga och en del låter inte farliga, men allt handlar om hur mycket det finns kvar i det man äter, säger Martin Lindholm, enhetschef på Livsmedelsverket till Hälsogranskaren.

LÄS MER
Laktosintolerans – folksjukdom eller mejeriernas kassako?

När Livsmedelsverket i somras testade kemikalienivåerna i smör, smörblandningar och margarin för 28 kemikalier var det bara ett fabrikat – Coops bordsmargarin – som hamnade över gränsvärdet för en av kemikalierna. Då handlade det om alkoholarten isopropanol som fanns kvar i margarinet.

Men även i det fallet skulle du behöva äta kilovis med margarin för att komma upp till en nivå som är skadlig. Enligt Livsmedelsverket är gränserna satta så lågt att även de känsligaste grupperna som små barn skyddas.

 LÄS MER: Cancerlarmen – så gick det sen

Att det bara skulle vara margarin som innehåller kemikalier stämmer inte heller. När det exempelvis gäller halterna av aceton har de två smörsorterna som testats, Arla och Valio, högre halter än alla andra margarin och smörblandningar. I båda dessa fall handlar det också om nivåer som är långt under gränsvärdena.

– Smör är inte extraherat på samma sätt, det är en enklare process, men jag skulle inte säga att det är ett skäl till att välja det ena eller det andra, säger Martin Lindholm.

Så du tycker inte att man behöver välja bort margarin av rädsla för kemikalier?– Nej, jag själv väljer utifrån smak, säger Martin Lindholm .

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro