ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, Pringles är inte "extremt skadliga"

Åsa Larsson · 18 Sep 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019

Larm om mat eller hälsa får många att haja till – något som utnyttjas av bland andra anonyma viralsajter för att få klick.

klar

Artikellänk är kopierad

Från viralsajten Mysigast.se sprids just nu påståenden om chipsmärket Pringles i en artikel med rubriken: ”Brukar du äta det HÄR? I så fall bör du sluta med det DIREKT!”. Artikeln har fått över 10 000 interaktioner på Facebook.

Den anonyma sajten skriver bland annat att Pringles-chips är något som måste undvikas till varje pris eftersom de är ”extremt skadliga”.

– Så är det naturligtvis inte, säger Lilianne Abramsson Zetterberg, professor och toxikolog på Livsmedelsverket.

Sajten skriver vidare att ”potatischips är ett extremt stort hot mot din hälsa”.

– Nej, jag tycker inte att man kan skriva så. Visserligen innehåller de onödigt höga akrylamidhalter, men att använda uttryck som extremt hot är överdrivet, säger Lilianne Abramsson Zetterberg.

►LÄS MER: Cancerlarmen – så gick det sedan

Akrylamid finns i bland annat chips och är farligt, ett cancerframkallande ämne. Det innebär att om du får i dig tillräckligt mycket över lång tid så ökar riskerna onödigt mycket att du ska drabbas av cancer, enligt Lilianne Abramsson Zetterberg.

Varför är det då inte ett ”extremt stort hot mot din hälsa”?

– Chips och pommes frites innehåller höga halter, men vi äter inte sådana mängder. Allt är ju fråga om mängder, säger Abramsson Zetterberg.

Finns det fler felaktigheter i texten på Mysigast.se? Ja, det står att ”alla livsmedel som tillagas vid temperaturer högre än 100˚C har detta toxin”.

– Det bildas inte i alla livsmedel över 100 grader. Kött är ett exempel på det.

Däremot kan det bildas i exempelvis bröd, grönsaker och potatis.

►LÄS MER: Nej, han fick inte maskar i hela kroppen av sushi

I Sverige får vi i genomsnitt i oss cirka 30-40 mikrogram akrylamid per person och dag, skriver Livsmedelsverket. Knappt 30 procent av det dagsintaget kommer från kaffe och 30 procent från bröd, kakor och kex. Pommes frites och potatischips bidrar med drygt 10 procent var. Allt beror på vad du äter. En rökare får i sig tre gånger så mycket akrylamid som en icke-rökare.

Enligt Abramsson Zetterberg är halterna i just Pringles jämförelsevis låga till obefintliga på grund av metoden de framställs på.►LÄS MER: Nej, en svensk viralsajt har inte intervjuat ”ISIS-krigare”

Det finns många saker som är svårmätbara när det gäller akrylamid. Hur mycket akrylamid en chipspåse eller en limpa bröd innehåller kan variera stort. Det går heller inte att avgöra att någon fått cancer på grund av just akrylamid bland alla möjliga orsaker som till exempel arv eller andra cancerogena ämnen.

– Sannolikheten att du ska få cancer av akrylamid är väldigt låg, säger Lilianne Abramsson Zetterberg på Livsmedelsverket.

Men det finns människor därute som fått cancer av chips?

– Ja, det finns det säkert. Sannolikt är det så att folk kan få cancer av akrylamid.

Här kan du läsa Livsmedelsverkets genomgång av vad man vet om ämnet akrylamid.

Viralsajten Mystigast.se har tidigare varit aktuell att granska då man spridit falska uppgifter, bland annat historien om dödlig potatisgas och en man som skulle ha fått kroppen full med mask av att äta sushi.Mysigast.se ägs av en norsk kvinna i 35-årsåldern. Hon driver även sajten Dyrevennene.no (”djurvännerna”) som ser ut att ha samma klickfiske-upplägg som Mysigast.se. Hälsogranskaren har sökt kvinnan för en kommentar till de felaktigheter som sprids via hennes sajt.

►LÄS MER: Bluffar och kopierat material göder de anonyma viralsajterna

►Till Viralgranskarens varningslista över sajter som sprider satir, fejk och påhitt

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro