ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, rödvin och choklad är inte så nyttigt” som det sägs

· 26 Feb 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019
Att dricka ett glas rött vin eller äta en bit choklad varje dag är inte så sant som det kanske porträtteras i medier.

Att dricka ett glas rött vin eller äta en bit choklad varje dag är inte så sant som det kanske porträtteras i medier. Foto: TT


Det sägs att mörk choklad och rödvin kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, men bevisen för att det stämmer är få. Metro har pratat med experter som förklarar sanningen.

klar

Artikellänk är kopierad

”Gott och nyttigt samtidigt”, det är budskapet många älskar när det handlar om nya studier som förespråkar att äta och dricka gott. Och artiklar som förklarar att det går att frossa med gott samvete blir lästa – mycket och ofta.

Sanningen bakom rönen är dock att det faktiskt inte alls går att bevisa den ”nyttiga” effekt som choklad och rödvin sägs medföra.

►LÄS MER:  Företag: Vi har uppfunnit nyttig choklad

Den nyttiga ingrediensen som omnämns i båda livsmedlen är antioxidanterna flavonoider. Flavonoider, som ska skydda kroppen mot hjärt- och kärlsjukdomar, kan hittas i bland annat broccoli, lök och äpplen. Det är alltså inte choklad eller vin som behövs för att kroppen ska må bra, det går lika bra att äta frukt och grönt för att få i sig antioxidanterna.

Inom vetenskapen finns det två typer av studier: Observation- eller beteendestudier. Den förstnämnda kan med enklare uttryck förklaras som ett foto av verkligheten, den andra som verkligheten i sig. Och det är här det uppkommer problem i att säga att vissa livsmedel är nyttiga.

Det observationsstudier visar kan också bero på andra faktorer som påverkar. Därmed kan man  inte dra definitiva slutsatser.

►LÄS MER:  Ett glas vin är bra – två glas är dåligt

Experten om choklad:

Att unna sig en chokladbit då och då är ingenting som är främmande för Peter M. Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet. Däremot så kan inte den forskning som finns bevisa säkert att det är nyttigt.

– Hälsoeffekterna kan lika gärna bero på andra faktorer, att någon lever ett aktivt liv eller äter mycket grönsaker.

vilket gör att om man äter för  mycket av söt, kaloririk choklad så  blir man tjock, och det påverkar hälsan negativt.Peter understryker att choklad i sig innehåller kalorier 

– När man pratar om vad som är nyttigt så gäller det inte praliner fyllda med socker och fett, utan osötad, bitter choklad.

Även fast produkten choklad i sig inte kan klassas som nyttigt så behöver det inte heller vara onyttigt med några bitar. Att ge upp chokladen, eller vinet för den delen, är ingenting som behövs för att leva ett hälsosamt liv, menar Peter.

Peter M Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet.
Peter M Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet.Foto: Lunds Universitet

Experten om rödvin:

Sven Andréasson, professor och överläkare vid institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska institutet, ställer sig kritisk till studierna som gjorts kring vinets positiva effekter.

– Stödet har minskat för många studier därför att menar han.den förmodade skyddande effekten nu ifrågasätts, 

Bakom en del studier som publiceras finns ett kommersiellt intresse att komma ihåg. Vinindustrin avlönar forskare som använder förenklade budskap så att företagen senare kan lobba för det goda. Något som kan vara negativt för folkhälsan, förklarar Sven.

Det som däremot kan vara positivt med vin är den förknippande njutningen och de eventuella sociala fördelar som medförs.

– Det handlar om avvägningar. Människor är ofta beredda att ta hälsorisker, men det krävs korrekt information , säger Sven.så att vi inte vilseleds av tveksam forskning

Sven Andréasson, professor och överläkare, instutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet.
Sven Andréasson, professor och överläkare, instutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet.Foto: Karolinska institutet
klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro