ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, vaccin leder inte till heroin

Tomas Lundin · 31 Mar 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019

Den första sprutan är inkörsporten och barn som är vaccinerade är mer benägna att börja med heroin som vuxna. Det är budskapet i en varning som började som ett skämt – men som tagits på allvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden av en ung kvinna med en nål i armen och en sked och en tändare bredvid sig har börjat sprida sig på bland andra Facebooksidan Feminists Against Vaccinations där den har delats över 40 000 gånger, skriver sajten Snopes, som granskar påståenden som sprids på nätet.

Allt började på sajten Something Awful under deras ”Photoshop phriday”, där läsare gör roliga bilder och montage på olika teman. Denna fredag handlade det om att driva med vaccinmotståndarna med olika fejkade annonser.

► LÄS MER: Sju myter om vaccin

En av annonserna hade titeln ”Deras första injektion var en vaccination” följt av ett budskap att studier visar att barn som fått vaccinsprutor är 85 procent mer benägna att börja med heroin.

Det är mycket som skvallrar om att annonsen är fejk. Den saknar helt avsändare och numret du kan ringa är misstänkt kort. Inte minst – stämpeln från ”Something awful” är fortfarande kvar.

Två år senare började bilden dyka upp på nätet, helt utan sammanhang. Där har skämtannonsen plötsligt blivit verklighet. Feminists Against Vaccinations anlägger också ett feministiskt perspektiv på den genom att i den åtföljande texten på Facebook skriva att patriarkatet använder heroin för att hålla kvinnor i beroendeställning.

– Om någon får den här bilden via sociala medier rekommenderar jag att genast kasta den i papperskorgen där den hör hemma, säger läkaren Di Minushkin till Snopes.

Bilden är inte bara skandalöst felaktig utan det är även oansvarigt att dra paralleller mellan vaccin och narkotika, menar Minushkin.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro