ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

OS-simmarnas koppning döms ut – ovetenskapligt säger experterna

Åsa Larsson · 10 Aug 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019
Michael Phelps och andra simstjärnor går runt med koppmärken på axlar och rygg. Enligt Phelps använder han metoden för att lindra smärta i axeln.

Michael Phelps och andra simstjärnor går runt med koppmärken på axlar och rygg. Enligt Phelps använder han metoden för att lindra smärta i axeln. Foto: Montage/All Over Press/AP Photo/Martin Meissner


Flera av de amerikanska simmarna i OS – däribland deras mest lysande stjärna Michael Phelps – använder sig av så kallad koppning och många har undrat över de stora sugmärkena. Hälsogranskaren har tittat närmare på fenomenet och enligt experterna har metoden ingen vetenskaplig grund.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Brus
Hanna BrusFoto: Privat

Den alternativmedicinska metoden lämnar synliga röda cirklar på rygg eller axlar, och märkena har uppmärksammats i flera medier under OS i Rio de Janeiro.

Vad är det här för något?

– Cupping eller koppning är en gammal trosbaserad metod där utövaren skapar ett undertryck i ett kärl som placeras mot huden. Resultatet blir ett sugmärke – det vill säga att små kärl brister och sväller av trycket, säger Hanna Brus, leg. kiropraktor som arbetar inom specialistvården på Capio s:t Görans sjukhus och skribent på tidningen Dagens Medicin.

Metoden har använts inom kinesisk traditionell medicin i minst 2 000 år.

De som får behandlingen upplever att det drar i huden och att det kan göra lite ont.

►LÄS MER: ”Många som kommer att testa”

Förespråkarna talar om att blodcirkulationen i musklerna ökar eller att ”slagg-produkter” i kroppen forslas bort, men det stämmer inte, enligt Karin Fröjd, medicinsk rådgivare på koncernstaben för hälso- och sjukvård i Västragötalandsregionen.

– Det har de tagit ur luften. Det finns absolut inga vetenskapliga bevis att detta har någon effekt, vare sig på smärta eller inflammation, konstaterar hon.

Fröjd får medhåll av Hanna Brus.

– De effekter som utövare menar finns, såsom att koppning skulle kunna ”rena” kroppen eller påskynda läkning och påverka sjukdomar, har absolut ingen grund i någon kunskap kring anatomi, fysiologi eller patologi, säger Brus.

Här är den tidigare OS-simmaren Natalie Coughlin som lagt ut koppningsbilder på sitt Instagram-konto:

Svenska simmare är osäkra på om de ska ta efter trenden. Simon Sjödin kommenterar i Aftonbladet:

– Det är en amerikansk grej i grunden. Folk vill ha märken för att det ska synas att de är tränade. Vi har testat det hemma men har ingen med det expertområdet. Om det funkar kanske vi också får ta efter. Vi får se.

Den amerikanske gymnasten Alex Naddour menar att metoden ger lindring när han är öm.

– Det har varit hemligheten som hållit mig frisk under året. Det har varit bättre än allt annat jag lagt pengar på, säger han till USA Today.

Hur kommer det sig att människor ändå upplever smärtlindring då?

Experterna räknar upp flera skäl:

• placeboeffekten av behandlingen

• en smärta kan blockera en redan befintlig smärta

• koppningen stimulerar blodcirkulation som vid djupmassage eller när du till exempel använder en värmekudde.

Eventuell smärtlindring är dock tillfällig och behandlingen har ingen övrig effekt som vetenskapen kunnat belägga.

Vad tycker du om att OS-simmarna använder sig av koppning?

– Eftersom det är en helt ovetenskaplig metod så tycker jag inte att man ska visa upp det i de här sammanhangen, säger Karin Fröjd.

– Ja, det är ju tyvärr en gigantisk reklampelare för okunskap och trams, säger Hanna Brus.

Hur kommer det sig att lagens läkare låter att simmarna håller på med detta?

– Om jag ska vara krass så tror jag att allt som stärker idrottarens tro på sig själv och sin kropp, och inte är uppenbart farligt (eller olagligt) välkomnas. Det är prestationen som är det huvudsakliga fokuset för teamen bakom varje idrottare, inte att folkbilda. Jag tror också idrottare generellt är väldigt rutinbundna och skrockfulla och kanske lite extra mottagliga för sådant här, säger Brus.

►LÄS MER: Jättestudie: Homeopatisk medicin har ingen effekt

Forskaren Edzard Ernst, författaren till boken ”Trick or treatment” som handlar om alternativmedicin, skriver om OS-simmarnas koppande i ett blogginlägg, som han illustrerar med en bild på hur så kallad wet cupping gått snett och lämnat stora infekterade märken (varning för starka bilder).

Ernst konstaterar i sitt blogginlägg att studier gjorts på koppning i Kina, men att dessa inte är tillförlitliga.

– De tar inte hänsyn till placeboeffekten och är av mycket dålig kvalitet, säger han till Hälsogranskaren.

►DEBATT: Det är för lätt att lura sjuka och utsatta människor

Skälet till såren som Ernst visar upp i sitt blogginlägg är att metoden då gör hål i huden vilket ökar möjligheterna att få en infektion.

– Man utsätter sig för en risk när huden skadas, vilket finns vid tatueringar och akupunktur. Det är viktigt att den som gör det denna typ av behandlingar är professionell, säger Karin Fröjd.

Det som de amerikanska simmarna använder är dry cupping, som inte medför just denna risk.

– Om koppning används som ett alternativ till en effektiv behandling för en svår åkomma så kan det allvarligt skada patienter, säger Edzard Ernst.

Här kan du även se hur det går när BBC undersöker koppningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro