ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Så farlig är din deodorant egentligen

Alva Forsberg Fierro · 29 Jul 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019
Aluminium i antiperspiranter skyddar oss mot svettiga armhålor genom att dra ihop svettkörtlarna.

Aluminium i antiperspiranter skyddar oss mot svettiga armhålor genom att dra ihop svettkörtlarna. Foto: All Over Press


Deodoranter beskylls för allt från att stänga porer till att orsaka cancer, men hur hälsofarlig är den egentligen? Metro reder ut begreppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Aluminium i antiperspiranter skyddar oss mot svettiga armhålor genom att dra ihop svettkörtlarna. Bra kan de flesta tycka, men genom åren har både konsumenter och branschfolk ifrågasatt hur hälsosamt det egentligen är att aluminiumklorid tränger in i huden.

– Man vet inte tillräckligt mycket om aluminiumklorid och det som skrivs på nätet leder ofta till att man blir förvirrad, säger hudterapeuten Violeta Velevska.

Hon gör skillnad mellan antiperspirant och deodorant.

– En deodorant är parfymerad och motverkar svettlukt medan en antiperspirant innehåller aluminiumklorid som stänger igen porerna och hindrar svett från att komma ur, säger hon.

LÄS MER: Hälsogranskaren: Är det skillnad på produkter för män och kvinnor?

Violeta Velevska är en förespråkare av ekologisk hudvård och menar att användande av antiperspirant kan skapa en dålig miljö i kroppen.

– Den stänger in porerna vilket för att vi inte kan bli av med de gifter som vi svettas ut. På lång sikt kan det leda till att man får ett nedsatt immunförsvar, säger hon.

Men Gunnar Guzikowski, utredare på kosmetikaenheten på Läkemedelsverket, är inte övertygad.

– Armhålorna utgör en så pass liten yta av kroppen vilket gör att vi kan svettas genom andra kanaler, säger han och tillägger:

– Aluminium är ett vanligt ämne som vi får i oss via maten när vi tillagar den i aluminiumkastruller, använder aluminiumfolie eller när vi andas in damm. Att svälja aluminium i de mängderna betraktas som ofarligt.

LÄS MER: Labbtest visar: Dyra krämer sämre än de billiga som finns på Ica

Det har tidigare gjorts studier som avvisat sambandet mellan cancer och  aluminiumklorid.  Däremot saknas det forskning kring vad som händer på lång sikt när aluminium tränger in i huden via armålorna – och var ämnet sedan hamnar.

– Det är än så länge oklart och det krävs mer omfattande undersökningar för att säkerställa deodoranters effekt på hälsan. Men tills vidare bedömer vi produkterna som säkra, säger Gunnar Guzikowski.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro