ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Så många sockerbitar innehåller trenddryckerna

· 2 Jun 2015
Uppdaterad 2 Jun 2015
Trenddryckerna innehåller ofta mycket socker.

Trenddryckerna innehåller ofta mycket socker. Foto: Hugo Ewald


De trendiga dryckerna marknadsförs med ord som vakenhet”, ”koncentration” och ”naturligt”. Men de innehåller mycket socker – och sågas av experterna.

klar

Artikellänk är kopierad

I marknadsföringen framställs vitamindrycker och kokosvatten ofta som ett trendigt och nyttigt alternativ till läsk och juice. Men hur nyttiga är dryckerna?

– Fullständigt onödiga. Det finns inget nyttigt, fräscht eller sunt med dem. Det är ett sätt att få i sig kalorier i form av socker och ingenting annat. Vill man få i sig vitaminer och mineraler av den typen är det billigare och hälsosammare med grönsaker, frukt och vatten, säger Ingrid Larsson, näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Zlatan Ibrahimovic har lånat ut sitt namn till Vitamin Well – där han har lanserat sin egen dryck. Enligt deras webbsajt innehåller originaldryckerna 4,2 gram sockerarter per 100 milliliter, vilket motsvarar sex sockerbitar i en flaska. Som jämförelse innehåller en burk läsk runt tio-tolv sockerbitar.

Enligt Livsmedelsverket bör en vuxen person högst få i sig runt 50-75 gram tillsatt socker per dag, ungefär 14-20 sockerbitar.

– Man kan ta en sådan här dryck någon gång ibland, men absolut inte flera gånger i veckan. Behöver man något uppiggande behöver man fundera på varför. Ta tag i det i stället för att hinka i sig de här dryckerna, säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist hos IBSfri.

NOBE Aloe Vera-drycken original innehåller 7,5 gram sockerarter per 100 milliliter, det motsvarar nästan elva sockerbitar i en flaska.

– Det finns inga vetenskapliga studier som jag känner till som stödjer att aloe vera skulle vara bra för något, säger Sofia Antonsson.

Så här skriver Catharina Carlsdotter, marknadschef för Vitamin Well och NOBE, i ett mejl till Metro:

”Vitamin Wells orginaldrycker är en lågkaloridryck med en sötning som är lägre än annan dryck innehållande socker såsom juice, läsk och mjölk. Vi tycker att Vitamin Well är en bra produkt vad gäller berikning, sötningsgrad, ursprung och framför allt som en mycket bra törstsläckare. Dessutom erbjuder vi flera sockerfria alternativ för den som föredrar det. Flertalet av Vitamin Wells produkter innehåller en betydande mängd D-vitamin, en vitamin som Livsmedelsverket önskar att fler produkter berikas med.”

►LÄS MER: Så många sockerbitar innehåller en burk kvarg

LÄS MER: WHO: Vi måste äta mindre socker

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro