ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Så mycket socker innehåller din kvarg

Emma Kirkhoff · 22 Maj 2015
Uppdaterad 22 Dec 2016

Kvarg har blivit ett populärt mellanmål och nya varianter av mejeriprodukten dyker ständigt upp i butikerna. Men flera kvargprodukter innehåller stora mängder socker. Metros granskning visar att smaksatt kvarg kan innehålla så många som åtta sockerbitar – per portion.

klar

Artikellänk är kopierad

Både Arla och Lindahls har ett par sockerbomber i sitt kvargsortiment.
Både Arla och Lindahls har ett par sockerbomber i sitt kvargsortiment.

På mejerihyllorna trängs numer otaliga kvargprodukter bredvid varandra och det går att hitta något för de allra flesta smaklökar; allt från naturell till olika fruktsmaker eller med smak av vanilj och choklad.

Dragningskraften med kvarg är att produkten innehåller mycket protein och därför mättar bra som mellanmål, till exempel efter träning. Men vad många kanske inte vet är att de smaksatta kvargprodukterna innehåller stora mängder socker.

Metro har granskat mejerijätten Arlas och konkurrenten Lindahls samtliga kvargprodukter och dess innehåll. Naturell kvarg innehåller bara socker i form av laktos, och en hel del av produkterna är sötade med sötningsmedel och innehåller därmed inget tillsatt socker. Men både Arla och Lindahls har flera sockerbovar i sitt kvargsortiment.

Arlas kvarg blåbär och kvarg vanilj – portionsburkar på 250 g – innehåller 7 respektive 8,6 procent tillsatt socker vilket motsvarar mellan 5 och 6 sockerbitar per portion. Och Lindahls kvarg jordgubb och kvarg vanilj, burkar på 500 g, innehåller 11 respektive 11,5 procent socker. Äter man en portion på 250 gram får man därmed i sig runt 8 sockerbitar.

– Det är jättemycket, mer än halva dagens sockerbudget för de flesta. Man ska inte äta för mycket socker och får man då i sig en stor andel från de här produkterna så är det inte bra. Äter man inget annat socker kanske det kan vara okej att äta sådant här, men då bör man tänka på att man har bränt en stor del av dagens sockerbudget, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

En genomsnittlig vuxen kvinna bör äta drygt 2 000 kalorier och max 10 procent – motsvarande ungefär 14 sockerbitar – av dem bör bestå av rent socker. En vuxen man som äter runt 2 500 kalorier per dag bör inte få i sig mer än 20 sockerbitar.

LÄS MER
Experterna: Chiafrön är överskattade – därför är dessa tre råvaror bättre och billigare

Äter man någon av de ovan nämnda produkterna får man alltså i sig ungefär hälften av dagens totala sockerintag.

– Då gäller det att tänka på att inte äta socker vid andra måltider. Många tänker nog inte på att det är så mycket socker i de här produkterna. Dricker man en burk läsk inser man att man får i sig en hel del socker, men man kanske inte tänker på att man får det av en kvargprodukt.

Hur lämpligt är smaksatt kvarg som mellanmål?

– Det kan finnas en poäng att få i sig något proteinrikt direkt efter träning om det dröjer innan man äter middag. Men det är naturligtvis bättre om man väljer naturell kvarg, och i stället har lite bär till om man vill ha något sött, säger Åsa Brugård Konde.

LÄS MER
Så påverkar egentligen gröna kaffebönor din vikt

Arla hänvisar till ingredienslistan och säger att det där står klart och tydligt på förpackningarna hur mycket socker som deras kvargprdukter innehåller.

– Vi har som målsättning att få ner sockerinnehållet även i portionsbägarna, men det betyder inte att den kommer att bli noll. Då hamnar man i ett läge där man behöver använda sötninsgmedel och det är inte alla konsumenter som vill ha det, säger Annika Strömberg, ansvarig för hälsofrågor på Arla.

Kan ni bli tydligare med hur mycket socker de här produkterna innehåller?

– Jag tycker att vi är ganska tydliga. Men det är många budskap som ska finnas med på förpackningarna och då tycker jag att innehållsförteckningen är ett bra ställe att berätta det på, säger Annika Strömberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro